Peste 4.300 de noi stații pentru mașini electrice vor fi construite în România de o companie austriacă

stații de încărcare electrice
Foto: Eldrive Holding / BEI

Peste 4.300 de noi stații pentru încărcarea mașinilor electrice vor fi construite în România de o companie austriacă ce beneficiază de un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), a anunțat instituția într-un comunicat de presă.

În total, cu ajutorul finanțării, vor fi construite peste 8.400 de noi stații de încărcare pentru vehicule electrice în 3 țări din Europa de Est: România, Lituania și Bulgaria.

Compania Eldrive Holding GmbH, înregistrată în Austria, va beneficia de un împrumut de 40 de milioane de euro de la BEI, pentru a instala 8.472 de stații de încărcare pentru vehicule electrice (EV) în Bulgaria, Lituania și România în următorii 3 ani. Proiectul sprijină mobilitatea curată și obiectivele Pactului Verde al UE pentru transport durabil și decarbonizare.

Acest acord este susținut de programul InvestEU, care își propune să ofere investiții suplimentare de peste 372 de miliarde de euro între 2021 și 2027. Programul InvestEU mobilizează investiții pentru prioritățile politicii UE, cum ar fi tranziția ecologică, competitivitatea, inovarea și infrastructura durabilă.

stații de încărcare electrice
Foto: Eldrive Holding / BEI

Cu InvestEU și sprijinul financiar al BEI, Eldrive Holding intenționează să investească aproximativ 146 de milioane de euro pentru a instala 4.376 de noi stații de încărcare pentru vehicule electrice în România, 2.575 în Lituania și 1.530 în Bulgaria.

Proiectul va îmbunătăți pătrunderea pe piață a mașinilor electrice și va ajuta cele 3 țări să îndeplinească obiectivele Pactului Verde al UE, care are ca țintă construirea a 1 milion de stații publice de încărcare a vehiculor electrice și stații de combustibil alternativ, răspândite în cele 27 de state membre, până în 2025.

Rețelele de încărcare a vehiculelor electrice vor sprijini trecerea la vehiculele electrice și vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului în zonele urbane din Bulgaria, Lituania și România.

stații de încărcare electrice
Foto: Eldrive Holding / BEI

„Este un proiect foarte important”, a declarat vicepreședintele BEI Kyriacos Kakouris. „Sectorul transporturilor este una dintre principalele surse de emisii de gaze cu efect de seră. Trecerea la mobilitatea electrică poate ajuta la reducerea acestora, precum și a poluării aerului. Cu toate acestea, o trecere serioasă la vehiculele electrice nu poate prinde aripi fără infrastructura necesară. În calitate de bancă pentru climă a UE, BEI sprijină noi rețele de încărcare a vehiculelor electrice și sunt foarte mulțumit că vom participa la modernizarea transportului în Bulgaria, Lituania și România.”

Eldrive Holding, controlată de investitori bulgari, operează deja peste 1.200 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice în cele 3 țări. Încărcarea vehiculelor electrice este unul dintre sectoarele eligibile pentru sprijin suplimentar în cadrul inițiativei speciale a BEI de a sprijini REPowerEU, planul UE conceput pentru a pune capăt dependenței Europei de importurile de combustibili fosili.

stații de încărcare electrice
Foto: Eldrive Holding / BEI

„Asigurarea încrederii BEI este o piatră de hotar substanțială pentru Eldrive. Este o recunoaștere importantă a rezistenței strategiei noastre de afaceri, implementării și creșterii realizate în ultimii ani. Având BEI ca partener în acest proiect, ne va ajuta să ne extindem rapid și eficient rețeaua și să devenim unul dintre cei mai importanți operatori de puncte de încărcare din Europa”, a declarat CEO-ul Eldrive, Stefan Spassov.

Programul InvestEU oferă Uniunii Europene o finanțare crucială pe termen lung prin mobilizarea de fonduri private și publice substanțiale în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, ajută la mobilizarea investițiilor private pentru prioritățile politice ale UE, cum ar fi Pactul ecologic european și tranziția digitală.

Programul constă din trei componente: Fondul InvestEU, Hubul de consiliere InvestEU și Portalul InvestEU. Fondul InvestEU este implementat prin parteneri financiari care vor investi în proiecte folosind garanția bugetului UE de 26,2 miliarde de euro. Întreaga garanție bugetară va sprijini proiectele de investiții ale partenerilor de implementare, sporind capacitatea lor de asumare a riscurilor și mobilizând cel puțin 372 de miliarde de euro în investiții suplimentare.

Eldrive Holding este unul dintre cei mai importanți operatori de stații de încărcare pentru vehicule electrice din Bulgaria, România și Lituania, concentrat în principal pe încărcare rapidă și superrapidă. Compania operează peste 1.200 de puncte de încărcare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.