Pentru prima dată în ultimii 18 ani inflația din România a trecut de pragul de 10%

supermarket coș cumpărături
Foto: Alexas_Fotos / pixabay.com

Pentru prima dată în ultimii 18 ani inflația din România a trecut de pragul de 10%.

Institutul Național de Statistică a anunțat că rata inflației în luna martie 2022 a ajuns la 10,2%.

„Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%”, se arată într-un comunicat de presă transmis astăzi de Institutul Național de Statistică.

Potrivit economedia.ro, România nu a mai avut de 18 ani, adică din anul 2004, o inflație cu două cifre. În acel an, rata inflației a fost de 11,9%.

În februarie 2022 rata inflației a fost de 8,53%.

Sursa: INS

Ce este inflația?

Iată o explicație de la Banca Centrală Europeană: „Într-o economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor se pot modifica oricând. Unele prețuri cresc, altele scad. Inflația se manifestă în cazul în care se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor articole specifice, ceea ce înseamnă că astăzi poți cumpăra cu un euro mai puțin decât ai putut cumpăra ieri. Cu alte cuvinte, inflația reduce valoarea monedei în timp.

Unele variații ale prețurilor sunt mai importante decât altele. La calcularea creșterii medii a prețurilor, se alocă o pondere mai mare prețurilor produselor pentru care cheltuim mai mult, cum ar fi electricitatea, decât celor ale produselor pentru care cheltuim mai puțin, cum ar fi zahărul sau timbrele poștale.”

Foto: Alexas_Fotos / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.