Pe câte voturi se bazează Ludovic Orban pentru a trece guvernul în Parlament

Ludovic Orban FOTO: PNL/Facebook
Ludovic Orban FOTO: PNL/Facebook

Liderul PNL, Ludovic Orban, desemnat de președintele Klaus Iohannis să facă noul guvern, spune că se bazează pe votul a 234 de parlamentari pentru susținerea noului Executiv în Parlament. Orban și-ar asigura astfel o majoritate, însă una foarte fragilă, având în vedere că minimul de voturi necesar este 233.

De unde vin voturile? 225 de parlamentari care vor vota sunt de la PNL, USR, ALDE, UDMR, PMP și minorități. Însă Orban spune că mai are promisiuni de la alți 9 parlamentari.

Voturi instituționale sunt 225, ale formațiunilor politice care au declarat susținerea. Mai avem angajamente de vot azi din partea a cel puțin nouă parlamentari. Am angajat discuții cu foarte mulți parlamentari, individual. Vom discuta în continuare cu parlamentari Pro România pentru a participa efectiv, ca să nu participe la boicotul PSD”, a spus Ludovic Orban.

Atunci când a fost întrebat dacă va continua negocierile și cu Victor Ponta, liderul Pro România, Orban a replicat că „în măsura în care e deschidere și din partea lui”.

Imediat după negocierile cu Ludovic Orban, Ponta a anunțat că nu va vota noul guvern. „Suntem un partid nou, în creștere, suntem singurul partid care mai apără interesele oamenilor de centru-stânga. Din acest motiv nu vom susține un guvern de dreapta”, a declarat Victor Ponta.

Ponta susține varianta alegerilor anticipate organizate la începutul anului viitor. „Ne-am înțeles pe un singurul lucru, vom susține alegeri anticipate, pentru că e un lucru bun pentru România. Să nu stăm tot anul viitor un an de criză”, a spus Ponta.

Atunci când a fost întrebat dacă prin decizia de a nu vota guvernul Orban nu ajută Guvernul Dăncilă să rămână la putere, Ponta a spus că: „Asta este un sofism cu care încercați să ne obligați. Noi am votat pentru moțiunea de cenzură pentru că guvernul Dăncilă era incapabil. Asta nu înseamnă că trebuie să votăm orice guvern. O sa votam unul care corespunde așteptărilor noastre”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.