Patru poeți români contemporani ale căror cărți trebuie să le ai în bibliotecă

FOTO: pixabay.com
FOTO: pixabay.com

E imposibil de făcut un clasament al celor mai interesanți poeți români contemporani și nici nu ne propunem asta în articolul de față, însă e recomandat ca din când în când să trecem pe la librărie și să ne îmbogățim biblioteca cu noi titluri.

În cazul în care sunteți în lipsă de idei, vă oferim patru nume de poeți care merită atenția voastră și ale căror poezii sunt de o frumusețe deosebită și pe gustul publicului larg.

Ana Blandiana

Ana Blandiana e o scriitoare și autoare a 26 de cărți publicate în limba română dar și a 60 de volume apărute în 26 de limbi și în plus este și o luptătoare pentru libertate civică în România.

Cele mai recente cărți de poezie ale sale sunt lansate în anul 2018 sub denumirea ‘În bibliotecă’ și ‘Variațiuni pe o temă dată’. În martie 2016 ea a primit premiul Poetul European al Libertății pentru volumul Patria mea A4.

Adrian Păunescu

Deși poate fi considerat un personaj controversat, poeziile sale au cucerit de multe ori publicul din România, foarte multe fiind puse și pe muzică în cadrul cenaclului Flacăra.

Adrian Păunescu este cunoscut în special ca poet, el debutând în anul 1960 și fiind unul dintre cei mai prolifici autori ai perioadei. El a fost îndrăgit de publicul tânăr, abordând în multe dintre poeziile sale subiecte de dragoste și a reușit să devină popular și datorită faptului că era acceptat de puterea comunistă care l-a lăsat să organizeze cenaclul Flacăra între anii 1973 și 1985.

Alexandru Andrieș

Alexandru Andrieș este născut în 1954 la Brașov și este cunoscut mai mult pentru faptul că este cântăreț de blues, jazz, folk. El este și arhitect și profesor la Facultatea de Arhitectură din București.

Cu toate astea este și un important și interesant poet contemporan. Cele mai multe dintre versurile sale au fost puse pe muzică, însă Andrieș a scos și volume de poezii. O recomandare ar fi volumul ‘Petala’, publicat în 2009.

Zaharia Stancu

Poate mai puțin cunoscut publicului față de numele prezentate anterior, Zaharia Stancu a fost un scriitor român, poet și romancier, dar și directorul Teatrului Național din București. A murit în 5 decembrie 1974 și a publicat nouă volume de poezie și mult mai multe nuvele și romane.

Poate cea mai cunoscută poezie a sa este ‘Cântec șoptit’ care a devenit populară datorită cântecului cu același nume interpretat de trupa Poesis, formată din Marius Bațu și Eugen Baboi.

 

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.