Părinții care stau acasă când școala e online vor primi zile libere și indemnizație

inscriere scoala, inscrere clasa pregătitoare
Foto: Pixabay

Un proiect de lege prevede că părinții care trebuie să-și supravegheze copii vor primi zile libere și indemnizație dacă se vor suspenda cursurile și școala se va face online. Potrivit unui document citat de edupedu.ro, indemnizația ar urma să fie de maxim 193 de lei pe zi brut și se acordă părintelui dacă elevul are până la 12 ani.

„Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se arată la articolul 3 al ordonanței de urgență.

De asemenea, „indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă”.

Pentru anul 2020, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat este de 5.420 de lei, însemnând 258 de lei pe zi, într-o lună cu 21 de zile lucrătoare. 75% din această sumă ar însemna 193 de lei pe zi. Suma pentru 14 zile, cât se presupune că va fi perioada de închidere dacă apare un caz de Covid-19 în școală, s-ar ridica la 2702 de lei brut.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, săptămâna trecută, că autoritățile au scenarii care pot fi aplicate în funcție de cum evoluează pandemia în luna septembrie, atunci când este programată deschiderea anului școlar.

„Fiecare unitate şcolară îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetele pentru situaţii de urgenţă. (…) A doua jumătate a lunii august este cea care ne va da efectiv evoluţia. Trebuie să vedem evoluţia.

Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcţie de evoluţia de atunci, nu putem şti care este evoluţia de atunci, o previzionăm în contextul în care dacă toată lumea ar respecta regulile ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm”, a declarat Nelu Tătaru.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.