Parchetul General: ”Ordinul de intervenție di 10 august, emis cu încălcarea legii”

laurențiu cazan
Maiorul Laurenţiu Cazan a coordonat intervenţia jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei. Foto: Captură TVR / recorder.ro

Procurorii militari din cadrul Parchetului General au început urmărirea penală a trei șefi din Jandarmerie și a unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne în cazul reprimării violente a protestului din 10 august, din Piața Victoriei.

Maiorul Laurențiu Cazan, care a condus operațiunile jandarmilor din seara de 10 august, este acuzat de săvârșirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Colonelul Sebastian Cucoș, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, este acuzat de săvârșirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Colonelul Ionuț Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, este suspectat de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Și comisarul șef de poliție Mihai Chirică este acuzat că a săvârșit infracțiuni identice cu cei doi șefi ai jandarmilor.

Maiorul Cazan a ordonat folosirea mijloacelor din dotare, cu consecința exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate

Mai exact, maiorul Laurențiu Cazan în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, anunță procurorii.

Ordinul de intervenţie pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Șefii Jandarmeriei, puși sub acuzare în dosarul protestelor din 10 august