Papa a venit în Bulgaria, dar Biserica Ortodoxă le-a interzis preoților să se roage alături de catolici

papa francisc patriarhul neofit al bulgariei
Papa Francisc și Patriarhul Neofit al Bulgariei. Foto: Администрация на Президента на Република България - http://president.bg / Jeffrey Bruno / Wikipedia.org

Papa Francisc și-a început vizita în Bulgaria, iar unul dintre primele mesaje pe care le-a transmis bulgarilor a fost ca ei să își deschidă inimile și casele pentru imigranți, argumentând că o țară precum Bulgaria, care își pierde populația prin emigrație, ar trebui să înțeleagă forțele care îi determină pe oameni să își părăsească țările natale, relatează Radio Europa Liberă.

Papa Francisc a ajuns în Bulgaria pe 5 mai pentru a se întâlni cu membrii micuței comunități catolice din această țară, precum și pentru a vizita un centru de refugiați aflat la marginea capitalei Sofia.

Suveranul Pontif încearcă să clădească relații puternice între ramura ortodoxă și cea catolică a creștinismului. În februarie 2016 el s-a întâlnit în Cuba cu Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, iar în perioada 31 mai – 2 iunie are planificată și o vizită în România.

Însă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a respins posibilitatea de a organiza slujbe și rugăciuni alături de Papa Francisc.

„Vrem să subliniem faptul că orice formă de serviciu liturgic sau de rugăciune la comun este inacceptabilă pentru noi deoarece sfintele canoane nu ne permit acest lucru”, a anunțat Sfântul Sinod înainte de sosirea Papei.

Papa Francisc și Vaticanul sperau ca într-o piață publică din Sofia să se organizeze o „rugăciune comună pentru pace”, în data de 6 mai, însă acest lucru nu va fi posibil.

Biserica Ortodoxă va trimite doar un cor de copii la eveniment. În schimb, unul dintre liderii musulmani din Sofia va participa la eveniment.

În Bulgaria trăiesc 44.000 de catolici.

În timpul vizitei sale, Papa Francisc va vizita un centru pentru refugiați și se va întâlni cu premierul bulgar Boiko Borisov.

Foto: Администрация на Президента на Република България – http://president.bg / Jeffrey Bruno / Wikipedia.org