Panică pe burse din cauza coronavirusului. Cea mai mare cădere din istorie la New York

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Piețele de capital din toată lumea sunt afectate de panica provocată de epidemia de noul coronavirus COVID-19. Acest lucru se întâmplă chiar dacă s-au făcut numeroase apeluri la calm din lumea medicală.

Bursa americană a avut, ieri, cea mai mare scădere într-o singură zi din istorie. Indicele Dow Jones a scăzut, pentru prima dată în cei peste 120 de ani de existență, cu 4,42%. Cu peste patru procente au mai scăzut și indicii principali Nasdaq și S&P 500.

În Asia, indicele regional MSCI excluzând Japonia a scăzut cu 2,4%. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 4% pe fondul îngrijorărilor că Jocurile Olimpice programate a se desfăşura în perioada iulie-august ar putea fi anulate din cauza coronavirusului.

Îngrijorările pe marile piețe financiare, care le influențează și pe cele mai mici, au apărut după ce numărul de infecții la nivel mondial au început să le depășească pe cele din China.

Și bursele din Europa au avut iarăși o zi groznică, cu scăderi de peste 3%. La Londra, cu o pierdere de peste 7% în această săptămână, indicele Footsie înregistra cea mai slabă săptămână din 2011.

De la începutul săptămânii, epidemia de coronavirus a făcut să dispară 3.300 de miliarde de dolari pe burse, potrivit unei analize care urmărește evoluția a 1.600 de companii din 23 de țări cu economii puternice, în afară de China.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) prognoza că extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, şi va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale.

Ministrul Japoniei de Finanţe, Taro Aso, a avertizat asupra impactului semnificativ asupra economiei mondiale în cazul în care epidemia se răspândeşte şi mai mult şi a spus la reuniunea G20 că este necesar un răspuns coordonat în privinţa impactului virusului.

FOTO: geralt/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.