Orban s-a hotărât în privința șomajului tehnic pentru bugetari

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Proiectul privind intrarea bugetarilor în șomaj tehnic a fost eliminat din intențiile Guvernului. „Subiectul nu mai este de actualitate”, a declarat Ludovic Orban, joi.

Premierul a adăugat, potrivit Hotnews.ro, că motivele ar fi acelea că „ne apropiem oricum de finalul stării de urgență, nu mai e contextul necesar”, iar o mare parte din bugetari, cum ar fi cei din sănătate, se află „în prima linie” în lupta cu coronavirusul.

Pe 8 aprilie, premierul Orban anunțat la un post de televiziune că are în vedere un mecanism prin care să fie introduși în șomaj tehnic și angajații de la buget, care se vor împărți în două.

„​Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, declara atunci premierul.

Însă, pe 13 aprilie, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus că nu se va lua o astfel de măsură.

„Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică. În ceea ce mă privește nu am discutat așa ceva, nu există un astfel de proiect”, a declarat, pe 13 aprilie, Florin Cîțu.

Imediat după declarația lui Cîțu, Orban a făcut și el noi afirmații, și a precizat că nu a fost luată o decizie cu privire la intrarea în șomaj tehnic a unor categorii de bugetari.