Orașul în care ar putea circula cel mai modern tramvai 100% românesc

Tramvaiul Autentic, la Timișoara FOTO: Captură video canalul de Youtube LDEGM Trainspotter
Tramvaiul Autentic, la Timișoara FOTO: Captură video canalul de Youtube LDEGM Trainspotter

O ofertă de licitații estimată la 100,65 milioane de lei, finanțată din fonduri UE în proporție de 85%,a fost organizată de autoritățile din Galați pentru achiziția a 18 tramvaie noi. Singura firmă care a depus ofertă este Astra Vagoane Călători.

Potrivit economica.net, producătorul din Arad a fost unic ofertant și la licitații similare din Oradea și Cluj. Însă acolo a fost propus doar modelul Imperio, făcut sub licență Siemmens, în timp ce la Galați a fost oferit și modelul Autentic, de concepție românească.

Tramvaiul produs de Astra Vagoane Călători Arad a fost testat deja pe liniile din Timișoara. Componentele sunt făcute în România și în funcție de dotări, un astfel de tramvai costă între 1,25 de milioane și 1,4 milioane de euro.

Tramvaiul are și costuri de consum de energie electrică foarte mici. De asemenea, este modular, cu podea joasă și poate fi unidirecțional și bidirecțional, cu uși care se deschid pe ambele părți.

Reprezentanții Astra speră să aibă mai mult succes cu tramvaiul Autentic decât cu Imperio. În ultimii ani au pierdut mai multe licitații în fața polonezilor de la PESA, la Cluj și Sofia.

„Am fost cu 150.000 de euro pe tramvai mai ieftini decât PESA şi tot am pierdut. Ni s-a cerut o dovadă că aceste tramvaie circulă pe undeva, referinţe.

Ei bine, acest tramvai circulă în vreo 20 de oraşe din Germania, numai că acelea sunt produse în Germania (fiind identice cu Imperio – n.red.)

Dacă sunt făcute la noi, brusc nu mai sunt bune. Noi chiar am depus un memoriu de protest la Comisia Europeană pentru că trebuie să se înceteze cu discriminarea”, declara, în primăvara anului 2016, pentru economica.net, după pierderea licitației de la Cluj, patronul Astra, Valer Blidar.

SURSA FOTO: Captură video/Canalul de Youtube LDEGM Trainspotter

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.