Orașul din România în care, pe străzi, noaptea e ca ziua

FOTO: ZiarPiatraNeamt.ro
FOTO: ZiarPiatraNeamt.ro

Datorită tehnoligiilor inteligente, după o investiție de câteva milioane de euro, iluminatul stradal a făcut ca noaptea să fie ca ziua pe străzile din Piatra Neamț.

Potrivit primăriei, au fost implementate două proiecte cu finanțări europene nerambursabile, valoarea lor ridicându-se la peste 2 milioane de euro. Lucrările au fost deja finalizate pe câteva artere intens circulate, atât pietonal, cât și rutier.

Primăria transmite că au început lucrările în cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public în municipiul Piatra Neamţ” pe străzile Cetatea Neamţului, 1 Decembrie 1918, Mihai Viteazu, Mihai Eminescu, Orhei, piaţa Ştefan cel Mare, bulevardul Republicii şi zona Văleni.

Investiţia are o valoare de 5.184.548 de lei, inclusiv TVA şi vizează extinderea iluminatului public în zone în care nu a existat până în prezent şi înlocuirea corpurilor vechi cu tehnologie LED, pentru a asigura un sistem modern şi eficient energetic.

Noua tehnologie va permite sesizarea în timp real a defecţiunilor şi remedierea rapidă a acestora. Acest proiect mai vizează extinderea iluminatului public nocturn şi în zone mărginaşe ale oraşului Piatra Neamţ (străzile Humăriei, Bujorului, Vărăriei, Constantin Brâncoveanu şi cartierul Speranţa), dar lucrările vor începe la jumătatea lunii septembrie a acestui an.

Beneficiile investiţiei constau în creşterea calităţii iluminatului public, îmbunătăţirea gestionării sistemului şi a defecţiunilor datorită monitorizării inteligente, reducerea consumului de energie, scăderea emisiilor de CO2, la care se adaugă creşterea siguranţei şi confortului cetăţenilor pe timp de noapte.

Primăria Piatra Neamţ a mai anunţat că, pe 21 iulie 2021, a fost semnat un contract cu Administraţia Fondului pentru Mediu, care prevede alt proiect de modernizare a iluminatului public. Sunt vizate alte străzi, pe care vor fi montate 621 de corpuri tip LED şi un sistemul de telegestiune, suma aprobată la finanţare fiind de 996.432 de lei.

FOTO: ZiarPiatraNeamt.ro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.