Orașul cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană este în România

cluj-napoca
Piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca. Foto: Mihail Onaca (Instagram)

Avansul economic înregistrat de România în ultimii ani este evident, chiar dacă nu și suficient pentru a prinde din urmă mult mai înstăritele țări din Vestul Europei.

Chiar și așa, potrivit datelor culese de Banca Mondială și de Eurostat, dezvoltarea unor orașe din România – precum București, Oradea și Timișoara – este evidentă.

Pe primul loc în topul creșterii economice se află, însă, municipiul Cluj-Napoca.

”Clujul, în momentul de față, poate lucru puțin cunoscut, este orașul cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană. Eurostat-ul culege date pentru cele mai mari orașe din Uniunea Europeană și dacă ne uităm la perioada în care au fost culese datele, 2000 și 2019, deci într-o generație, PIB-ul Clujului a crescut de 4,5 ori. În momentul de față, este orașul cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană”, susține expertul în dezvoltare urbană al Băcii Mondiale, Marcel Ionescu Heroiu.

Potrivit RadioCluj.ro, în ultimele două decenii, din care 14 ani petrecuți în Uniunea Europeană, țara noastra a înregistrat o creștere economică considerabilă.

Sursa citată precizează că în 2019, de exemplu, valoarea exporturilor românești a fost de 25 de ori mai mare decât cea din anul 1990, primul an de după căderea regimului comunist.