„Orașul care nu s-a prăbușit”. De ce în Erzin, Turcia, nu a murit nimeni și nicio clădire nu a căzut

erzin turcia
Foto: Captură YouTube (BBC)

Într-un articol intitulat „Orașul care nu s-a prăbușit”, publicația NBC News relatează povestea orașului Erzin din Turcia, unde nimeni nu a murit din cauza cutremurului de 7,8 grade, și unde nicio clădire nu s-a prăbușit.

Erzin se află în provincia Hatay, aproape de epicentrul cutremurului (la circa 100 de kilometri de acesta).

Potrivit locuitorilor și autorităților din Erzin, aici nu s-au înregistrat victime, iar clădirile nu s-au prăbușit deoarece au fost respectate normele de construcție, ceea ce nu s-a întâmplat în alte orașe din Turcia.

După cum relatează NBC News, orașul Erzin este acum o oază de siguranță și de normalitate în haosul care domnești în regiune. Până acum, peste 43.800 de decese au fost confirmate (peste 38.000 în Turcia și 5.800 în Siria).

În urma cutremurului, Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice a inspectat circa 763.000 de clădiri din Turcia. Peste 41.000 de clădiri din 10 provincii din Turcia au fost distruse sau grav afectate de seism, conform Wikipedia.org.

Însă în Erzin, oraș cu peste 40.000 de locuitori, nu a murit nimeni. Mai mult, după producerea cutremurului, foarte mulți oameni au fugit din localitățile în care trăiau și s-au refugiat în Erzin, ceea ce a făcut ca populația orașului să crească cu 50%.

În vârstă de 39 de ani, Emre Tibikoglu lucrează la Primăria din Erzin de 6 ani. „Știm că suntem într-o zonă seismică”, a declarat el pentru sursa citată. El a vorbit și despre faptul că actualul primar, dar și precedenții, nu au permis construirea unor clădiri care nu îndeplineau normele și reglementările din construcții.

Tibikoglu a mai afirmat că atunci când autoritățile descopereau clădiri construite ilegal, acestea erau demolate.

„Unii localnici au fost furioși”, a completat funcționarul, referindu-se la oamenii care locuiau în acele clădiri. Însă potrivit bărbatului, primarul a rămas ferm, fiind conștient de faptul că un cutremur major se va produce la un moment dat.

Tibikoglu a mai menționat că nu știe de ce alte primării din Turcia nu au făcut același lucru, însă el suspectează că este vorba despre legături între dezvoltatorii imobiliari și politicienii locali care le-au permis să ridice clădiri nesigure.

El este de părere că niște reglementări guvernamentale mai stricte ar fi putut să limiteze amploarea dezastrului.

Potrivit lui Tibikoglu, în Erzin nu există clădiri înalte, ceea ce scade riscul prăbușirii. Totuși, el a afirmat că în oraș sunt câteva clădiri afectate de seism care nu mai sunt sigure.

Localnicii mai cred că un alt motiv pentru care Erzin a fost ferit este faptul că orașul este înconjurat de munți și dealuri.

Deși orașul a scăpat de distrugeri, cutremurul a fost simțit foarte puternic și în Erzin. Distrugerile sunt uriașe chiar și în orașe care se află mai departe de epicentrul seismului decât orașul Erzin. În Osmaniye, localitate aflată la 19 kilometri de Erzin, distrugerile au fost majore.

În anul 2018, o lege a oferit amnistie pentru cei care au construit ilegal imobile. Legea a permis ca imobilele respective să fie locuite atât timp când proprietarii plăteau o amendă către stat.

Guvernul turc a declanșat acum o investigație și a cerut ca peste 100 de persoane care ar fi avut legătură cu construcțiile ilegale să fie reținute.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.