Orașul care îți oferă peste 10.000 de dolari ca să te muți acolo

Topeka. Foto: Wikimedia Commons

Un oraș din Statele Unite ale Americii a demarat un program de ajutor financiar pentru persoanele care vor să trăiască și să muncească acolo.

Autorităţile din Topeka, din statul american Kansas, au anunţat că vor oferi 10.000 de dolari tuturor celor care vor închiria locuinţe în oraş şi suma de 15.000 de dolari celor care vor cumpăra şi reabilita o locuinţă, potrivit CNN.

În prima fază, doar 60 de persoane vor primi banii promiși de autoritățile locale, însă dacă ”programul-pilot” se va dovedi unul de succes, fondurile vor fi suplimentate.

Stimulentele financiare vor fi oferite la un an după ce angajatul s-a relocat și „ar putea fi folosite pentru toate tipurile de cheltuieli aferente mutării”, se arată în comunicat.

Costurile pentru a te muta într-un apartament cu unul sau două dormitoare sunt cuprinse între 4.000 de dolari și 7.000 de dolari. De asemenea, pentru o casă cu 3-4 dormitoare, costurile pornesc de la 10.000 de dolari și se opresc la 16.000 de dolari, în funcție de zona din Topeka unde se află locuința.

Programul se numește ”Alege Topeka”. Capitala statului Kansas avea, la ultimul recensământ, în 2010, aproape 130.000 de locuitori.

Nu este prima inițiativă de acest fel. În Italia, de exemplu, numeroase unități administrative, unele plasate în zone superbe ale țării, în special în Sicilia sau în nordul Peninsulei, oferă atât proprietăți aproape gratuite, cât și stimulente pentru cei care aleg să se mute în localitățile sever depopulate.