Orașele mari din Germania pot interzice mașinile Diesel

FOTO: Toby_Parsons/Pixabay.com
FOTO: Toby_Parsons/Pixabay.com

Orașele germane au primit dreptul de a interzice accesul mașinilor Diesel în zonele considerate cu risc ridicat de poluare.

Decizia a fost luată de Curtea Administrativă Federală. Guvernul se teme că administrațiile orașelor și landurilor vor lua măsuri drastice ce ar putea afecta industria auto din Germania. Pentru început, hotărârea judecătorilor se aplică în orașele Stuttgart și Dusseldorf.

Judecătorii au decis că autoritățile au dreptul, pentru a reduce poluarea, să interzică accesul în anumite zone al vehiculelor diesel cele mai poluante, responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor de dioxid de azot care favorizează bolile respiratorii şi cardiovasculare.

Sunt vizate aproximativ 9,4 milioane vehicule diesel care respectă normele mai vechi, Euro 5 şi Euro 4, care sunt înmatriculate în Germania.

Pentru puternica industrie auto germană o astfel de interdicţie ar fi dezastruoasă. Numai posibilitatea unei astfel de interdicţii a dus la scăderea vânzărilor de automobile diesel în ţara care a inventat această tehnologie. Cota de piaţă a automobilelor diesel a coborât de la 48% în 2015 la aproximativ 39% în 2017.

Alte orașe mari din Europa, precum Paris, Londra, Madrid sau Atena au anunțat că intenționează să interzică accesul automobilelor diesel în centrul orașelor în următorii ani. De asemenea, în parlamentul olandez a apărut anul trecut o lege prin care s-ar putea chiar vânzarea mașinilor pe motorină din 2025.

Sunt și constructori auto care au anunțat că se vor focusa mai mult pe mașini electrice în viitorii ani. Cei de la Volvo au fost chiar mai drastici și au hotărât să nu mai producă nicio mașină pe motorină și benzină.

„Acest anunţ marchează sfârşitul automobilului cu motor doar cu combustie internă”, a afirmat directorul general al Volvo Cars, Hakan Samuelsson. Compania suedeză Volvo Cars a anunțat că din 2019 va scoate pe piață doar automobile electrice și hibride.

Volvo este primul producător auto important care anunță o dată clară de la care renunță să mai producă mașini cu combustie internă.

Cinci noi modele care vor fi lansate de grup în perioada 2019-2021 vor fi integral electrice, dintre care trei Volvo şi două sub marca Polestar.

„Cele cinci modele vor fi completate de o serie de automobile hibride pe benzină şi motorină pentru toate modelele”, spun cei de la Volvo.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.