OMS studiază o nouă tulpină africană a coronavirusului

FOTO: mariohagen/Pixabay.com
FOTO: mariohagen/Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va reuni vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării unei variante în Africa de Sud a COVID-19. Există temeri că aceasta ar fi cea mai agresivă dintre toate tulpinele.

Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este „una de interes” sau „una îngrijorătoare”. Varianta care a fost identificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă „un număr extrem mare de mutații”.

Lideii mai multor țări au reacționat și au fost emise alerte de călătorie și noi restricții pentru cetățenii din regiune.

Un număr mai mare de mutații nu înseamnă neapărat că tulpina este mai contagioasă decât alte variante ale noului coronavirus. În august, varianta C.1.2 din Africa de Sud a stârnit îngrijorări, însă nu a fost niciodată clasificată drept una de interes sau periculoasă.

La ședința de vineri, OMS va decide dacă va acorda variantei B.1.1.529 un nume inspirat de alfabetul grec. Dacă va face acest lucru, cel mai probabil, noua variantă se va numi Niu (a treisprezecea literă din alfabetul grec).