OMS: Răspândirea coronavirusului a încetinit în majoritatea regiunilor

test coronavirus
Foto: Herney / pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății a publicat o analiză a datelor din ultima săptămână și concluzionează că răspândirea pandemiei de coronavirus, în majoritatea regiunilor, mai ales pe continentul american, a încetinit.

Peste 1,7 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi 39.000 de noi decese au fost raportate OMS săptămâna trecută (17-23 august), ceea ce reprezintă o reducere cu 5% a cazurilor, respectiv o scădere cu 12% a numărului de decese comparativ cu săptămâna precedentă (10-16 august). Această încetinire a fost înregistrată în toate regiunile, cu excepţia Asiei de Sud-Est şi a estului Mediteranei.

Continentul american rămâne cel mai afectat de pandemie, cu jumătate din numărul de cazuri noi şi cu 62% dintre decesele semnalate în cursul săptămânii trecute. Însă tocmai această regiune este cea în care epidemia a scăzut cel mai mult din intensitate, cu o reducere cu 11% a cazurilor noi şi cu 17% a numărului de decese, în parte datorită unei încetiniri a transmiterii în Statele Unite şi în Brazilia, cele două ţări cel mai puternic afectate la nivel mondial.

Numărul de cazuri noi în estul Mediteranei a crescut de asemenea cu 4%, însă bilanțul deceselor a scăzut (cu 5% mai puţine), ceea ce a permis regiunii să înregistreze a şasea reducere săptămânală consecutivă.

În Europa, unde numărul de cazuri noi a continuat să crească în ultimele săptămâni, ritmul a încetinit uşor, la +1% săptămâna trecută, conform datelor OMS.

Numărul deceselor noi consemnate în Europa a continuat să încetinească (-12%). Însă, OMS a subliniat că o astfel de reducere nu a fost înregistrată în toate ţările europene, Spania raportând chiar o creştere săptămânală de 200% a numărului de decese.  Și în România s-a înregistrat, marți, recordul de decese (58) în 24 de ore, de la începutul pandemiei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.