O țară din UE oferă câte 6.500 de euro fiecărui cetățean care se întoarce din diaspora

FOTO: amurca/Pixabay.com
FOTO: amurca/Pixabay.com

Pentru că se confruntă cu un fenomen de îmbătrânire accentuată a populației și o natalitate scăzută, autoritățile din Portugalia au decis să-i convingă cu o sumă de bani pe cei din dispora să se întoarcă acasă. Astfel, guvernul a anunțat că fiecare portughez care decide să se restabilească în Portugalia va primi câte 6.500 de euro.

Programul „Întorcerea” a fost votat marți, iar aplicarea sa va începe din luna iulie. Pentru a primi banii, lusitanii din diaspora trebuie să prezinte un contract de muncă și să fi trăit în străinătate cel puțin 12 luni.

Secretarul de stat pentru muncă, Miguel Cabrita, a declarat că această decizie reprezintă o politică activă de ocupare a forței de muncă.

Ce face Guvernul României pentru a-i aduce înapoi în țară pe cei din diaspora

În România există un sistem prin care sunt încurajați cei din diaspora care vor să-și deschidă o afacere în țara natală. La jumătatea lunii martie, 60 de întreprinzători români întorși din străinătate au semnat contracte de subvenții de câte 40 de mii de euro cu scopul înființării de afaceri. Proiectul Diaspora ReSTART are ca obiectiv susținerea înființării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din regiunile mai puțin dezvoltate ale României de către românii din străinătate.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, se bazează pe întorcerea românilor acasă pentru finanțarea pensiilor majorate. Acesta a spus, într-un interviu pentru Digi24, că este una dintre sursele de venit suplimentare pe care a identificat-o pentru creșterea accelerată a pensiilor în următorii 3 ani.

„Cu siguranță, numărul de angajați va crește. Prin această majorare a salariului minim, de ridicat veniturile populației din România, prin acea măsură de o fiscalizare mai mică în construcții și creşterea salariului minim și prin discuțiile cu patronatele și sindicatele din construcții, deja, timid, ușor, la nivel de zeci, sute de oameni încep să se întoarcă în România.

Deja sunt tot mai interesați să revină acasă, pentru că nu e ușor nici acolo să-și câștige existența. Dacă ușor-ușor ridicăm masa salarială, veniturile, chiar dacă nu reușim în scurt timp să ajungem egal la egal cu UE, toate acestea sunt cumuli de factori de a aduce oamenii din afară, de a creşte numărul de locuri de muncă, de a face infuzie în investiții”, a declarat Marius Budăi, pentru Digi24.

FOTO: amurca/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.