O salată făcută în România a fost înregistrată ca Indicație Geografică Protejată în UE

Salata de icre de știucă de Tulcea FOTO: Ministerul Agriculturii
Salata de icre de știucă de Tulcea FOTO: Ministerul Agriculturii

Comisia Europeană a aprobat vineri cererea de înscriere a ”Salatei cu icre de știucă de Tulcea” în registrul indicațiilor geografice protejate în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al instituției.

Salata este o cremă pe bază de icre de știucă, ulei de floarea soarelui, apă minerală și suc de lămâie și este produsă în mod tradițional în zona Tulcea, în Delta Dunării.

România avea anterior șapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care șase Indicații Geografice Protejate (IGP): Cașcaval de Săveni, Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată și Cârnații de Pleșcoi. Produsul Telemea de Ibănești este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru alte produse în scopul dobândirii protecției europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată: Plăcinta dobrogeană și un produs Salata tradițională cu icre de crap pentru dobândirea protecției europene Specialitate Tradițională Garantată, potrivit Agerpres.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.