O prea ciudată poză. Gabriel Oprea, ”ajutat” de Photoshop să dea mâna cu Barack Obama

Asemănarea izbitoare între o imagine postată de Gabriel Oprea și una postată de Ministerul Afacerilor Externe îi face pe specialiștii în editare foto să declare că imaginea postată de fostul ministru al internelor și al apărării este un fals.

Gabriel Oprea a prezentat pe contul său de Facebook o serie de imagini, printre care și una în care pare să dea mâna cordial cu fostul președinte american Barack Obama.

”Mi s-a dat şi mie poza când m-a salutat pe mine”

Vineri, liderul UNPR a scris pe Facebook că, în octombrie 2015, într-o vizită oficială la Washington, a semnat, alături de șeful Departamentuluide Justiție al SUA, Procurorul General al SUA, Acordul dintre România şi SUA pentru intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave.

Asemănătoare izbitoare între strângerea de mână dintre Obama și Băsescu (din fotografia MAE) și cea dintre Obama și Oprea (din fotografia postată de fostul ministru Oprea) le-a atras atenția și jurnaliștilor de la Press One. Aceștia l-au contactat pe fostul ministru, care a insistat asupra faptului că a fost prezent la întâlnire și că a primit imaginile de la ”cineva”, refuzând să spună exact de la cine.

”Păi doamnă, am o întrebare: poza, în primul rând, momentul a fost oficial, am fost chiar acolo. Normal că la Ministerul de Externe să fie dată poza când a dat mâna preşedintele Obama cu cel mai reprezentativ, cu şeful statului, nu să fi dat poza când dădea cu mine sau cu Aurescu. Vă daţi seama, când a venit omul, domnul Obama în sală, l-a salutat pe preşedintele Băsescu, i-am fost prezentat, ministrul Apărării, domnul Aurescu, a dat mâna cu fiecare, e un om normal. Mi s-a dat şi mie poza când m-a salutat pe mine. E normal să nu dea oficial [..] Intrăm în penibil. Mi-au dat poza cei de acolo, care au făcut poza, mi-au dat şi mie mai multe poze. Chiar s-a semnat atunci, dacă vă aduceţi aminte, un parteneriat pentru secolul XXI, a fost foarte importantă vizita. Nu pot să vă spun cine mi-a dat poza. Cine a făcut-o acolo. Chiar am fost acolo şi chiar, când eşti în sală şi eşti prezentat, se dă mâna cu fiecare persoană. Nu este ceva extraordinar. Chiar ăsta a fost momentul. Am fost acolo”, s-a apărat Oprea.

Imaginea originală, postată de Ambasada României la Washington pe siteul MAE
Imaginea în care Gabriel Oprea ”dă” mâna cu președintele Obama

Semne că poza e un trucaj (și chiar unul prost făcut)

Jurnaliștii de la hotnews.ro au arătat și care sunt elementele care arată că poza postată de Gabriel Oprea este un trucaj:

1. Ceasul din fotografia MAE în care Obama dă mâna cu Băsescu este cu cifre arabe, iar în fotografia postată de Gabriel Oprea ceasul este modificat, cu alt model, fără cifre.

2. Cutele de pe sacoul lui Obama sunt la fel în ambele poze.

3. Mâna pe care o strânge Obama are degetele fix în aceeași poziție.

4. Expresia fostului președinte Băsescu este aceeași între cele două poze. În plus, reflexiile de lumină de pe capul acestuia sunt exact la fel în cele două fotografii.

5. Poziția lui Bogdan Aurescu este perfect neschimbată între cele două instantanee.

6. Fotograful oficial al Casei Albe apare fix în aceeași poziție și postură (chiar dacă acoperit de Obama în poza postată de Gabriel Oprea).

7. Forma degetului mare al mâinii este aceeași.

Reacția lui Băsescu

Fotografia postată de Oprea a fost rapid ”taxată” de fostul președinte Traian Băsescu.

”Vai de capul tău amărâtule.

Profesorul doctor, general, Gabriel Oprea, chiar a ajuns tare rău şi jos dacă pentru imagine (fără acoperire) falsifică fotografiile de la întâlnirea mea cu Barak Obama.

Înţeleg că falsul este semnalul relansării sale în politică, dar pare că falsul a fost şi semnul sub care şi-a construit toată viaţa marele profesor îndrumător de doctorate.

Altfel, eu îi doresc sănătate.

Vai de capul tău amărâtule!”, scrie Băsescu pe Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.