O pastilă anti COVID-19 ar putea apărea până la sfârșitul anului

coronavirus spital seringă fiolă cercetare tratament doctor medic perfuzie
Foto: skeeze / pixabay.com

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat pentru CNBC că o pastilă care să fie administrată acasă, pentru a trata COVID-19, ar putea apărea, pentru publicul larg, până la sfârșitul acestui an.

Liderul Pfizer a mai spus că se așteaptă ca acest medicament experimental să fie eficace împotriva mai multor variante ale coronavirusului și că va fi folosit pentru a trata pacienții diagnosticați cu COVID-19 la debutul bolii, cu mult înainte de agravarea acesteia și nevoia de terapie intensivă.

De asemenea, Bourla a mai spus că unul dintre beneficiile majore ale medicamentului va consta în faptul că oameni nu vor mai fi nevoiți să meargă la spital pentru a primi tratament pentru COVID-19.

Medicamentul face parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de protează, funcționează prin atașarea de enzimele virale și oprește reproducerea virusului în celulele umane. Inhibitorii atacă virusul și împiedică replicarea acestuia în sistemul respirator.

Inhibatorii de protează sunt folosiți în prezent pentru a trata și alte boli precum HIV sau hepatita C.

„Acest lucru ne permite să credem că [medicamentul] va fi mult mai eficace împotriva mai multor variante. Este o veste bună și avansăm cu studiile, urmând să avem mai multe vești în perioada verii”, a afirmat Bourla.

Testele clinice pentru acest medicament au început în luna martie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.