O nouă suspiciune de meningită la o adolescentă de 15 ani

FOTO: hioahelsefag/Pixabay.com
FOTO: hioahelsefag/Pixabay.com

O adolescentă de 15 ani a fost transferată în stare gravă la un spital din Iași, de la unitate de urgențe din Vaslui, fiind suspectată de meningită meningococică. Fata ar proveni dintr-un centru al Direcției pentru Protecția Copilului.

În cursul zilei de luni a fost adusă la spital cu suspiciune de colică renală. Analizele au arătat că are o infecție, însă peste noapte, chiar dacă a primit tratament, starea ei s-a agravat. De asemenea, s-a luat măsura ca două alte adolescente care au stat în același salon cu fata suspectată de meningită să primească tratament profilactic, iar salonul a fost dezinfectat.

În urmă cu câteva zile, o altă adolescentă, de 16 ani, care locuiește în Italia și venise în vizită la Botoșani, a ajuns la spital cu suspiciunea că ar fi contactat meningită meningococică. Potrivit medicilor de la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani, tânăra a fost imediat pusă sub tratament cu antibiotice și răspunde corespunzător la acestea.

Această formă de meningită a ucis săptămâna trecută o adolescentă în vârstă de 18 ani din Capitală, în doar câteva ore.

Tânăra era în clasa a XII-a la Colegiul „Gheorghe Lazăr”. Toți colegii care au intrat în contact cu ea au fost puși sub observație de medici, iar școala a fost închisă câteva zile pentru a se face o igienizare.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat după acest caz că nu se impune introducerea vaccinării obligatorii împotriva meningitei pentru că numărul de îmbolnăviri este mic.

„A fost o isterie nejustificată. Există meningită și meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlnește rar. Avem aproximativ 2 – 5 cazuri pe an din acel tip. În 2017, de exemplu, am avut 63 de cazuri de meningită, 13 soldate cu deces și nu toate erau din acest tip”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferință de presă la Bistrița.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.