O nouă disciplină în programa școlară. Ce vor învăța elevii la „Nutriție”

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Preșcolarii și elevii din clicul primar și cel gimnazial de învățământ ar putea avea în programa școlară disciplina „Nutriție și educație nutrițională”. Potrivit Hotnews.ro, aceasta ar urma să fie pe lista celor opționale.

Proiectul de lege, inițiat de PSD și susținut de deputați și senatori de la toate partidele politice, urmează să fie votat în parlament.

„Se introduce în curriculum național pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial, disciplina „Nutriție și educație nutrițională”, precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutriție și educație nutrițională se aprobă prin ordin comun al Ministerului Educației Naționale și al Ministerului Sănătății”, este modificarea legislativă propusă de parlamentari.

În expunerea de motive sunt citate mai multe studii care arată o creștere îngrijorătoare a numărului copiilor obezi în România. „Un studiu efectuat în anul 2009 a arătat că 25% dintre adulții obezi au fost supraponderali în copilărie.

Alte studii arată că supraponderabilitatea apărută la copii înainte de vârsta de 8 ani se asociază cu obezitatea mai severă la adult. (…) OMS (Organizația Mondială a Sănătății) apreciază că există 250 de milioane de obezi în lume, din care se estimează că 22 de milioane sunt copii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În România, conform unui studiu efectuat în partea de vest a țării, la copiii între 3 luni și 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecvența obezității fiind ușor crescută la fetele de vârstă școlară”, se arată în expunerea de motive.

În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi. România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă, mai arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.

Potrivit medicilor, citați de gandul.info, obezitatea nu apare la copii din cauza genelor, ci, mai degrabă, din cauza lipsei de responsabilitate şi de atenţie a părinţilor şi a nevoii de atenţie a copiilor. Specialiştii susţin că aceştia din urmă nu mai beneficiază de suportul emoţional necesar la vârstele fragede, ceea ce îi determină să caute aceste nevoi în mâncare.

FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.