O femeie bolnavă de cancer a câștigat în instanță dreptul la tratament de ultimă generație. Statul nu deconta medicamentul

opdivo nivolumab
Foto: Captură CBS (YouTube)

O femeie diagnosticată cu un tip de cancer foarte agresiv și-a câștigat dreptul la tratament în instanță la Curtea de Apel Alba Iulia, relatează publicația alba24.ro.

Femeia a fost diagnosticată cu adenocarcinom gastric (cancer la stomac), iar medicul i-a recomandat tratamentul cu Nivolumab (denumire comercială Opdivo), după ce anumite investigații au sugerat că pacienta ar răspunde foarte bine la imunoterapie cu Nivolumab.

Însă acesta este un medicament de ultimă generație și nu este inclus de statul român pe lista medicamentelor compensate pentru adenocarcinom gastric.

Deoarece tratamentul cu Nivolumab este foarte scump, de circa 5.000 de euro pe lună, pacienta a dat în judecată Ministerul Sănătății și agenția care se ocupă de reglementarea medicamentelor.

Ea a cerut ca statul să-i asigure medicamentul respectiv pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (deci fără contribuţie personală).

Adenocarcinomul gastric tratat doar cu chimioterapie are o rată de supraviețuire de doar 20%, în vreme ce tratamentul asociat chimioterapie + Nivolumab crește rata de supravieţuire la 76-80%.

„Aşadar, la recomandarea medicilor, și dorinţa de viață a reclamantei, alături de eforturile financiare ieșite din comun ale întregii familii, s-a reuşit procurarea acestui medicament, însă cu sacrificii enorme.

Iar având în vedere aceste sacrificii, raportate la suma de bani necesară lunar pentru urmarea acestui tratament – 5.000 euro, ele din păcate nu mai pot fi continuate, astfel urmând a fi pusa în pericol viața reclamantei”, se arată în motivarea magistraților din Alba Iulia.

Judecătorii au admis cererea femeii și au obligat statul român să îi compenseze în totalitate rețeta prescrisă de medic.

Nivolumab a fost aprobat pentru uz medical în Statele Unite în anul 2014, iar în prezent se află pe Lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății. Tratamentul este injectabil.

Nivolumab este prima imunoterapie aprobată de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA pentru tratamentul cancerului gastric, potrivit Wikipedia.org.

GreatNews a scris în trecut despre acest medicament. Puteți citi mai multe aici:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.