O femeie a slăbit 23 de kilograme și s-a menținut timp de 7 ani urmând principiul 80/20

Foto: Gen Cohen

Gen Cohen din SUA a povestit pentru publicația „Business Insider” că a petrecut aproape un deceniu încercând dietele la modă, dar a ajuns doar să se îngrașe. La 21 de ani a decis să adopte o abordare diferită.

„M-am luptat cu greutatea mea toată viața”, a declarat Cohen, în vârstă de 29 de ani. Deoarece era supraponderală, a început să țină diete de la vârsta de 12 ani, însă fără succes.

Tânăra din San Diego a povestit că, după ce s-a îngrășat foarte tare în facultate, nu s-a mai recunoscut, așa că a decis să facă o schimbare.

Cohen a început o dietă bogată în proteine, cu un deficit caloric ușor și a urmat principiul 80/20, ceea ce înseamnă că 80% din ce mânca era hrănitor și echilibrat, iar 20% era reprezentat de alimente care îi făceau plăcere, inclusiv dulciuri sau alcool cu moderație.

Așa a slăbit 23 de kilograme pe parcursul unui an, iar de atunci și-a păstrat greutatea.

Deși s-a luptat mereu cu kilogramele în plus, când a ajuns la facultate a început să mănânce în oraș foarte des și a încetat să mai facă sport.

„Am ajuns să mă îngraș aproximativ 14 kilograme și pur și simplu nu reușeam să-mi dau seama cum să scap de ele”, a spus Cohen.

„Am fost frustrată, tristă și m-am simțit cu adevărat înșelată de mass-media și de industria de slăbit, deoarece tot ce am citit a fost „Mănâncă 1.200 de calorii, elimină carbohidrații, nu mânca grăsimi, cumpără aceste shake-uri sau suplimente de proteine”. Dar se părea că, cu cât încercam mai multe produse și remedii rapide, cu atât făceam mai mult rău”, a relatat tânăra.

Chiar și când a reușit să slăbească 10 kilograme, s-a îngrășat apoi cu 15.

Momentul de cotitură s-a produs când a împlinit 21 de ani. Mama ei a venit să o viziteze. Au făcut împreună foarte multe fotografii, dar când Cohen s-a uitat la ele a fost șocată de felul în care arăta.

„Am simțit fizic că inima mi-a căzut în stomac pentru că nu am recunoscut-o pe fata care se uita la mine”, a adăugat Cohen.

S-a dus acasă și s-a cântărit pentru prima dată după ceva timp și a văzut că greutatea ei crescuse până la 93 de kilograme.

În loc să iasă în baruri, așa cum fac mulți americani pentru a sărbători împlinirea a 21 de ani, tânăra și-a petrecut restul nopții pe podeaua băii, plângând și simțindu-se pierdută.

„Dacă greutatea putea să crească atât de repede fără ca eu să fiu cu adevărat conștientă de asta, când s-ar opri?”, s-a întrebat ea. „Pentru că am încercat să slăbesc de atâtea ori înainte, am presupus că sunt o cauză pierdută.”

gen cohen
Foto: Gen Cohen

Dar Cohen a spus că și-a dat seama că are de ales: „Aș putea să stau pe podeaua băii pentru tot restul vieții și să-mi accept soarta, sau aș putea încerca încă o dată.”

A doua zi, ea și mama ei au mers la mall ca să cumpere haine de antrenament, pudră de proteine și un blender.

Totodată, a început să se educe și să citească informații despre nutriție și fitness: „De fiecare dată când am încercat să slăbesc, am încercat să o fac pentru un tip, pentru o vacanță, pentru un eveniment special, de Anul Nou, și aceasta a fost prima dată când o făceam cu adevărat pentru mine.”

Cohen a spus că știa că va trebui să aibă un deficit de calorii pentru a pierde în greutate, dar, spre deosebire de multe dintre încercările ei anterioare, a decis să nu-și scadă caloriile prea mult deoarece a vrut ca procesul să fie sustenabil.

În loc să elimine carbohidrații sau grăsimile, așa cum încercase anterior, a urmărit un echilibru sănătos. S-a concentrat, de asemenea, pe proteine, deoarece acestea ajută organismul să-și păstreze mușchii.

Cohen nu mai gătise niciodată piept de pui, așa că s-a documentat despre gătit și nutriție. În fiecare duminică dimineața, tânăra alcătuia un plan de masă pentru săptămâna următoare, mergea la magazin, iar apoi venea acasă și pregătea mâncarea.

A urmărit, cântărit și măsurat totul. Totuși, Cohen a spus că nu a fost prea strictă cu dieta ei, urmărind să urmeze principiul „80/20”. Aceasta însemna că 80% din ceea ce mânca Cohen era hrănitor și echilibrat, iar 20% consta în produse care îi plăceau. Dieteticienii recomandă această abordare pentru ca persoanele care încearcă să slăbească să nu se simtă complet lipsite de alimentele preferate.

Pe parcursul următorului an, Cohen a slăbit 23 de kilograme. De atunci au trecut 7 ani, iar tânăra și-a menținut greutatea corporală.

Ca să se mențină, a învățat cum să facă versiuni mai sănătoase ale mâncărurilor ei preferate.

De asemenea, face un antrenament de fitness de 2-3 ori pe săptămână și merge pe jos. Cea mai constantă formă de exercițiu fizic a fost pur și simplu mersul pe jos: „Mă plimb în fiecare zi. Este o mare parte din viața mea.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.