O echipă de cercetători este aproape să descopere un medicament pentru creșterea dinților

FOTO: Michael Larsson/Pixabay.com
FOTO: Michael Larsson/Pixabay.com

Un grup de cercetători din Japonia face pași importanți în dezvoltarea unui medicament revoluționar care ar putea permite creșterea dinților. Testele clinice vor fi început de anul viitor, iar medicamentul ar putea fi disponibil pentru dentiști până în 2030, potrivit Euronews.

Echipa de cercetători a reușit deja să stimuleze cu succes creșterea dinților de „a treia generație” – după primii dinți rotunzi de lapte și apoi dinții adulți permanenți – în modelele animale, vizând o genă numită USAG-1, care s-a dovedit a limita creșterea dinților la șoareci. Prin dezvoltarea unui medicament cu anticorpi neutralizanți care blochează acțiunea USAG-1, echipa lui Takahashi a indus creșterea dinților la șoareci și dihori.

Rezultatele promițătoare au fost publicate în revista științifică Nature în 2021, capturând atenția comunității științifice mondiale. Un medicament pentru a face să crească dinții din nou ar fi revoluționar, oferind o soluție alternativă pentru persoanele care și-au pierdut dinții din cauza cariilor severe sau a bolilor dentare.

În prezent, se lucrează pentru ca medicamentul să fie pregătit pentru utilizarea la om. Iar odată ce siguranța și eficacitatea acestuia vor fi asigurate, accentul va fi pus pe tratarea copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani care prezintă semne de anodonție, a relatat Mainichi.

Dr. Takahashi preconizează un viitor în care medicamentul pentru regenerarea dinților va deveni o a treia opțiune viabilă alături de proteze și implanturi, oferind persoanelor o șansă de a-și recăpăta dinții naturali. „Sperăm să deschidem calea pentru utilizarea clinică a medicamentului”, a precizat Takahashi.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.