O descoperire ce ar putea duce la amânarea menopauzei

femeie siluetă umbră
Foto: superformosa / pixabay.com

Femeile ar putea produce ovule noi în timpul perioadei lor de reproducere, arată un nou studiu publicat în jurnalul „Nature Medicine”. Până acum se credea că femeile se nasc având o provizie finită de ovule. Descoperirea ar putea deschide calea spre îmbunătățirea sănătății și a fertilității femeilor, relatează nationalgeographic.com.

O femeie are două ovare ce eliberează ovule în timpul ovulației lunare. Cercetări anterioare sugerau că o femeie se naște cu toate celulele sexuale feminine (ovulele) pe care le va avea în timpul vieții sale.

Însă în experimente recente oamenii de știință au descoperit un nou tip de celulă stem în ovare care – atunci când a fost crescută în laborator – a generat ovule imature. Aceleași celule sexuale imature izolate din ovarele adulte ale unui șoarece pot deveni celule fertile.

Celulele stem, care se găsesc în embrioni și în anumite țesuturi dintr-un corp adult, au capacitatea de a deveni diferite tipuri de celule.

Bărbații adulți produc 1.500 de spermatozoizi pe secundă

Această descoperire întărește experimentele anterioare realizate de echipa de cercetători pe șoareci, prin care au identificat un nou tip de celulă stem ovariană care înnoiește sursa de ovule a unei femele șoarece de-a lungul anilor săi de fertilitate.

Acel studiu, publicat în jurnalul „Nature” în 2004, a fost „primul care a ajuns la concluzia că această credință veche – potrivit căreia fetele primesc un cont în bancă la naștere în care nu mai pot depozita ovule, ci doar retrage – nu mai este corectă”, a declarat pentru nationalgeographic.com Jonathan Tilly, cel care a condus cercetarea.

Întărind aceste cercetări mai vechi prin studii pe oameni, noul studiu este „un mare pas înainte” față de cercetările pe șoareci, a explicat Tilly, director al Centrului Vincent pentru Biologie Reproducătoare de la Massachusetts General Hospital din Boston.

Dintr-o perspectivă biologică, ideea potrivit căreia o femeie ar putea să genereze continuu noi ovule de-a lungul anilor săi de reproducere este logică – din moment ce corpul bărbaților se reaprovizionează permanent cu lichid seminal (un bărbat adult produce aproximativ 1.500 de spermatozoizi pe secundă).

Celulele stem, „îngropate în mulțime”

Inițial, Tilly a întâmpinat obstacole în a găsi un țesut ovarian uman sănătos pentru cercetarea sa. Pentru a obține țesut ovarian în scop experimental în Statele Unite, singura opțiune este de a folosi țesut îndepărtat chirurgical de la o persoană bolnavă. Însă în aceste cazuri țesutul nu este sănătos, iar pe de altă parte cercetătorii nu știu cu exactitate din ce parte a ovarului provine acel țesut.

Până la urmă, cu ajutorul unui coleg japonez, cercetătorul a găsit o sursă pentru țesut ovarian sănătos: femei japoneze care au fost supuse unor operații de schimbare de sex și au donat pentru știință o parte din organele lor reproducătoare.

Având țesut sănătos, echipa a repetat tehnica folosită în experimentele pe șoareci pentru a izola celulele stem din ovarele umane. În laborator, celulele stem ovariene au fost separate de celelalte tipuri de celule, dar cercetătorii au descoperit că ele sunt foarte rare în țesutul ovarian – mai puțin de 1% din totalul de celule din ovare. Acesta este un posibil motiv pentru care celulele stem ovariene nu au fost descoperite până acum. „Erau îngropate în mulțime”, arată Tilly.

Pasul următor era ca oamenii de știință să testeze cum anume vor crește celulele stem ovariene în corpul uman. Deoarece experimentarea pe o persoană în viață este interzisă, cercetătorii au injectat celule stem în bucăți mici de țesut ovarian uman, iar apoi au aplicat grefa pe o femelă șoarece care fusese modificată genetic astfel încât să nu o respingă.

O „rezervă nelimitată” de ovule

În mai puțin de două săptămâni, celulele stem umane s-au dezvoltat în ovule imature care nu puteau fi deosebite de ovulele deja prezente în țesut.

Astfel, studiul – publicat în februarie în jurnalul „Nature Medicine” – a arătat că celulele stem se pot transforma în ovule într-un țesut uman viu.

Pe viitor, descoperirea ar putea îmbunătăți sănătatea femeilor, spune Tilly. De pildă, descoperirea acestor noi celule în ovarele umane ar putea duce într-o bună zi la încetinirea sau la oprirea menopauzei la femei. Echipa condusă de Tilly a obținut deja acest lucru în cazul șoarecilor.

Modificând genetic un șoarece astfel încât să-și păstreze rezerva de ovule pe măsură ce îmbătrânea, echipa a oprit menopauza animalului. Ulterior, șoarecele respectiv a evitat multe probleme asociate îmbătrânirii ovarelor, precum osteoporoza sau slăbirea mușchilor – aceleași probleme care le afectează și pe femeile ajunse la menopauză.

Mai mult, oamenii de știință ar putea să folosească celulele stem ovariene pentru a crea o „rezervă nelimitată” de ovule, care ar putea să îmbunătățească sau chiar să înlocuiască tratamentele dificile de fertilizare.

Alte studii desfășurate în aceeași perioadă au vizat helicobacter stomac, un parazit care influențează tot mai multe persoane.