O biserică de lemn din România a primit un premiu de la Comisia Europeană

Biserica de lemn din Urși
Biserica de lemn din Urși

Comisia Europeană și Europa Nostra a anunțat, marți, câștigătorii ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu/Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanțat prin programul Europa Creativă, la categoria Conservare fiind adjudecat de biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea.

Biserica de lemn din Urși se află în localitatea omonimă, comuna Popești, județul Vâlcea. Biserica se crede a fi ridicată în 1757 și poartă hramul „Buna Vestire” și „Arhanghelul Mihail”. În forma ei actuală, îmbrăcată în picturi murale exterioare și interioare viu colorate în vechea tradiție bizantină, este rezultatul renovărilor de la 1843.

În acest an, cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului premiază 24 de proiecte de conservare și cercetare din 18 state europene.

La categoria  Conservare au fost declarate câștigătoare 9 proiecte, Biserica de lemn din satul Urși, Vâlcea fiind unul dintre acestea. Celelalte proiecte premiate la această categorie sunt: Gara maritimă, Bruxelles (Belgia), Grădina Castelului Fredensborg (Danemarca), Complexul în piatră Vardzia (Georgia)Casa Am Horn, Weimar (Germania) Podul Plaka, Epir (Grecia), 18 Ormond Quay Upper, Dublin, (Irlanda), Turnul de apă Besòs (Spania) și Mas de Burot, Parcul Natural Els Ports (Spania).

Premiul publicului va fi acordat, în septembrie, în urma unui vot acordat în lunile următoare.

Oricine susține lucrările de patrimoniu din întreaga lume poate vota online, inclusiv pentru Biserica de lemn din Urși.

Câștigătorul Premiului Publicului va fi anunțat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în toamna acestui an.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.