O bacterie care rezistă la toate antibioticele amenință spitalele din întreaga lume

farmacie non stop sector 3 FOTO: stevepb/Pixabay.com
farmacie non stop sector 3 FOTO: stevepb/Pixabay.com

Oamenii de știință din Australia avertizează că o bacterie care rezistă la toate antibioticele cunoscute se răspândește cu repeziciune în spitalele din întreaga lume.

Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au descoperit trei variante ale microbului în probe prelevate din 80 de spitale din 10 țări, inclusiv din Europa.

Bacteria este cunoscută sub denumirea de Staphylococcus epidermis și se găsește în mod natural și pe pielea umană. Cel mai frecvent infectează persoanele în vârstă sau pacienții care au implantate materiale protetice.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că o creștere a rezistenței la antibiotice reprezintă o amenințare enormă la adresa sănătății la nivel mondial.

Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile evoluează și reușesc să supravețuiască la tratamente. Medicii spun că acest flagel apare din cauza consumului în exces de antibiotice și de utilizarea greșită a lor.

În urmă cu doi ani, medicii din Statele Unite s-au confruntat pentru prima dată cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice. Bacteria a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani din Pennsylvania de către Centrul Militar Național Walter Reed.

A fost vorba despre o formă rară de infecție cu E.coli, rezistentă chiar și la Clistin, pe care medicii îl folosesc în ultimă instanță, atunci când toate celelalte antibiotice nu dau rezultate.

Această bacterie a fost identificată și la pacienți din Europa, Canada și China. un raport sugerează că acest tip de infecție poate duce la moartea a jumătate dintre pacienții infectați.

În fiecare an, în Statele Unite, cel puțin 2 milioane de persoane sunt infectate cu alte tipuri de bacterii împotriva cărora cele mai multe tipuri de antibiotice nu au efect, și cel puțin 23.000 de oameni mor anual ca urmare a acestor infecții.

FOTO: stevepb/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.