Numele localităților care conțin litera „î” ar putea fi schimbate

FOTO: primariaciorogarla.ro
FOTO: primariaciorogarla.ro

Un proiect de lege depus de parlamentari PSD, aflat în dezbatere, prevede ca numele localităților din România care se scriu cu litera „î” să fie schimbate cu „â”. În cazul în care propunerea este votată de parlamentari, cei care locuiesc în aceste localități vor trebui să-și schimbe actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere.

Potrivit inițiatorilor, se dorește prin această lege aplicarea regulilor stabilite de Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române, din luna februarie 1993, privind revenirea la „â” și „sunt” în grafia limbii române.

Pentru a nu crea aglomerație și confuzie la oficiile care se ocupă de schimbare actelor de identitate, legea prevede că toate acestea se vor schimba cu noua denumire, scrisă cu „â”, la reînnoire, după expirarea termenului de valabilitate a celor de acum.

Inițiatorii legii au dat și câteva exemple. Orașul Cîmpulung a fost declarat municipiu și implicit denumirea și reședința acestei unități administrativ-teritoriale au fost schimbate în „Câmpulung”.

De asemenea, satul Bîrzești și-a schimbat denumirea în Cârzești, iar comuna Rîca a fost înființată prin legea 185/2003, prin reorganizarea comunei Popești. Implicit denumirea satului s-a schimbat în Râca.

În martie 2016, deputul PSD Adrian Solomon l-a mustrat pe prefectul județului de atunci, Daniel Olteanu, după ce s-a conformat unei cereri a Ministerului Dezvoltării, care a trimis mai multe adrese prin care cere ca municipiile care au în componență litera „â”, să fie scrise în actele emise de primării cu „î”, asa cum prevede Legea 2 din 1968, nu cum a hotărât Academia Română din 1993.

Potrivit vremeanoua.ro, Adrian Solomon a precizat că prefectul Olteanu a semnat „ca primarul” si n-a stiut că de 23 de ani încoace, Primăria din Bârlad a emis toate actele oficiale, a deschis conturile la Trezorerie, toate cu „â“, iar schimbarea cu litera „î” înseamnã foarte multă bătaie de cap.

Parlamentarii spun că prin promovarea acestui proiect de lege se realizează și o actualizare a situației numărului, denumirii și componenței unităților administrativ-teritoriale, care ar putea fi folosită în mod oficial, în activitatea curentă a acestor localități.

Proiectul de lege a fost semnat și de trei parlamentari PNL, unul de la USR și unul de la UDMR. Guvernul urmează să dea, până în aprilie, un punct de vedere cu privire la oportunitatea acestui proiect de lege.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.