Nu mai poți să dai noroc? 5 variante de salut care înlocuiesc strângerea de mână

salut coronavirus
Actorul Leonard Nimoy, cel care l-a jucat pe Spock din Star Trek, face salutul Vulcan / Salutul Namaste. Foto: Gage Skidmore / Saptarshi Biswas / Wikipedia

Din cauza pandemiei de coronavirus prin care trece planeta, oamenii sunt îndemnați să nu mai dea noroc unii cu alții și să păstreze o distanță sigură de cel puțin 1,5 metri atunci când vorbesc unul cu altul.

Chiar azi, președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă în care i-a îndemnat pe români să evite strângerile de mână și îmbrățișările.

În acest context poate că mulți dintre voi v-ați întrebat cu ce să înlocuiți strângerea de mână, unul dintre cele mai răspândite gesturi de salut din lume.

Jurnaliștii de la „National Geographic” au câteva propuneri venite de la cititorii lor.

1. Salutul Vulcan. Dacă ați urmărit serialul de televiziune „Star Trek” din anii ’60 sau unul dintre filmele realizate ulterior, vă amintiți cu siguranță de personajul Mr. Spock de pe planeta Vulcan, unde locuitorii se salutau ridicând mâna dreaptă în sus și despărțind degetul inelar de cel mijlociu.

Gestul era însoțit de urarea „Să trăiești mult și îmbelșugat”.

O astfel de urare, prin care ni se spune să trăim mult, și bine, nu poate decât să se potrivească precum o mănușă în această perioadă.

2. Salutul Namaste este tradițional în rândul hindușilor, fiind răspândit în India, în Asia de Sud-Est și în diaspora indiană din întreaga lume.

Gestul presupune apropierea palmelor (ținute cu vârfurile în sus) și ridicarea lor la nivelul pieptului. Degetele mari trebuie să fie aproape de piept. Gestul făcut cu mâinile este însoțit de o înclinare ușoară a capului.

În hinduism, Namaste are și o semnificație religioasă și înseamnă „Mă înclin în fața a ceea ce este divin în tine”.

3. O altă formă de salut propusă este de a duce mâna la inimă atunci când ne întâlnim cu cineva drag.

coronavirus strângere de mână
Foto: geralt / pixabay.com

4. Transmiterea de sărutări simbolice din vârful buzelor este o altă soluție propusă de un cititor al publicației.

„A transmite un pupic în aer implică atașament”, le-a scris jurnaliștilor Dave Sharpe din Toronto.

5. Lăsarea capului pe spate și ridicarea sprâncenelor.

Nu doar strângerea de mână este descurajată în acest moment, ci și alte forme de salut. De exemplu, potrivit nationalgeographic.com, anumite comunități Maori din Noua Zeelandă, care în mod tradițional își atingeau nasurile în semn de salut, au fost forțate să renunțe la acest obicei (salutul hongi). Acum, pentru a se saluta, ei își lasă puțin capul pe spate și își ridică sprâncenele.

Foto: Gage Skidmore / Saptarshi Biswas / Wikipedia / geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.