Nouă regulă pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului auto. Ce obligație va fi introdusă

Foto: Pixabay

Parlamentarii vor să introducă o nouă regulă pentru șoferii care vor să își reducă perioada în care le-a fost suspendat permisul de conducere.

Mai exact, ei vor să îi oblige pe șoferi să prezinte dovada că au achitat amenda contravențională.

În conformitate cu art. 104 din OUG nr.195/2002, la cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru anumite contravenții se reduce cu o treime. Perioada de suspendare se reduce dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Așadar, în prezent, titularul permisului de conducere poate solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, nefiind condiționat de plata amenzii contravenționale.

Parlamentarii vor să schimbe acest lucru. În expunerea de motive a proiectului de lege ei susțin că sistemul de colectare a amenzilor contravenționale rutiere are o eficiență scăzută, deși există posibilitatea de a plăti jumătate din amendă în termen de 15 zile.

De exemplu, în județul Neamț, pentru anul bugetar 2022, contravenienții au achitat doar 23,62% din sumele datorate.

Inițiativa legislativă își propune condiționarea reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce și de prezentarea chitanței care face dovada achitării amenzii contravenționale aplicate.

Parlamentarii propun introducerea punctului c) după a) și b), astfel încât pentru reducerea perioadei de suspendare să fie obligatorii toate cele 3 condiții:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei;
c) prezintă dovada achitării amenzii aplicate pentru săvârșirea contravenției care a determinat suspendarea dreptului de a conduce.

„Neplata amenzii nu poate fi decât dovada unui comportament rău intenționat, prin urmare, clemența acordată în momentul reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce trebuie realizată și în baza unui comportament responsabil dovedit prin achitarea amenzii”, mai arată parlamentarii în expunerea de motive.

Proiectul de lege va fi dezbătut și votat în Senat, iar apoi în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.