Noile cărți de identitate ale românilor vor fi eliberate abia în 2021

Foto: Banatul Azi

Marcel Vela, ministrul de Interne, a susținut o amplă conferință de presă în care a oferit detalii și despre noile cărți de identitate, care vor fi electronice și vor ține loc și de card de sănătate.

Dacă optează pentru o carte de identitate fără CIP, românii vor fi obligați să își facă pașaport dacă vor să circule în Uniunea Europeană.

Reprezentanții MAI au precizat însă că românii pot merge în Uniunea Europeană cu actualele acte de identitate până când acestea vor expira.

”România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului viitor. Există un Regulament european publicat în luna iulie 2019 la care trebuie să aliniem şi legislaţia noastră naţională. Asta înseamnă că trebuie să parcurgem rapid toate procedurile legislative şi tehnice”, a spus Marcel Vela.

Circulația românilor în spațiul comunitar va fi ușurată de noile documente electronice.

”Noul document de identitate va asigura funcţionalitatea de card de sănătate prin înscrierea în cip a unui certificat digital care va fi emis de către MAI şi care permite titularului să se autentifice în platforma informatică de asigurări de sănătate”, a mai spus liberalul Vela.

Vârsta obligatorie pentru Cartea de Identitate electronică va fi de la 12 ani. Părinții pot cere CI electronică pentru copii încă de la nașterea acestora”, a adăugat ministrul Internelor.

Costul unui astfel de document este, în celelalte țări din UE care îl emit, de peste 15 euro.