Ninge viscolit în mai multe județe. Se intervine cu utilaje de deszăpezire pe șosele

ninsoare șosea
Foto: Captură DRDP Iasi Oficial / Facebook

A nins în mai multe județe din România, iar la această oră se acționează cu utilaje de deszăpezire pe mai multe drumuri.

La ora 6.30 dimineața, Centrul INFOTRAFIC din Poliția Română a anunțat că ningea viscolit, cu depunere de strat de zăpadă pe suprafața carosabilă, în județele:

  • Bistrița-Năsăud: DN 17 Pasul Tihuța și DN 17C Dealul Ștefăniței
  • Maramureș: DN 17 Pasul Prislop
  • Suceava: DN 17 Vatra Dornei – Poiana Stâmpei
  • Sibiu și Hunedora: Autostrada A1 Sibiu – Deva.

Sunt precipitații sub formă de ninsoare sau lapoviță în zona montană a județelor Alba, Arad, Bihor, Brașov, Cluj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mehedinți.

De asemenea, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a anunțat că ninge slab în zona de munte a județelor Suceava, Bacău (zona Ghimeș) și în județul Iași (Poieni), iar carosabilul este majoritar umed, cu zăpadă frământată în strat de 0-1 cm pe DN 17 (zona Câmpulung Moldovenesc) și DN 18, spre limita județelor Suceava și Maramureș. În rest, carosabilul este umed sau uscat cu porțiuni umede (jud. Vaslui, Bacău, Neamț).

Pe timpul nopții, echipele de deszăpezire ale DRDP Iași au acționat în permanență pe sectoarele cu ninsori, cu un efectiv de 98 de utilaje, care au răspândit 435 de tone de material antiderapant.

În continuare, până mâine seară, zona de munte a Moldovei rămâne sub atenționare Cod Portocaliu de ninsori și viscol, iar restul țării sub Cod Galben de vânt puternic și episoade de ninsoare.

Utilajele DRDP Iași au intervenit pe mai multe drumuri naționale, inclusiv pe DN 12C, DN 24, DN 28 și DN 28A.

Din cauza vântului, sunt suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră.

Conducătorii auto sunt sfătuiți ca înainte de a pleca la drum să se informeze cu privire la restricțiile de trafic și la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-și echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă, chiar cu lanțuri dacă situația o impune.

Se recomandă ca șoferii să fie atenți la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare şi să evite oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.