Nicu Covaci: ”Fără mine, Phoenixul trebuie să meargă mai departe”

Nicu Covaci Phoenix Maris Fest
Foto: Bianca Chiș

În a doua zi a festivalului Maris Fest 2022, Phoenix a încheiat seara de concerte. În ciuda orei târzii, publicul s-a adunat în număr mare pentru a cânta împreună cu trupa legendară cele mai cunoscute piese care au scris istorie în industria muzicală a rock-ului românesc.

După concert, am reușit să discutăm puțin cu Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, despre concert, trupa Phoenix și viitorul acesteia.  

Reporter: Ați încheiat seara cu un concert de neuitat. Cum v-ați simțit pe scenă, cum ați simțit publicul?

Nicu Covaci: Noi plecăm acasă de la un concert ca acesta mai încărcați decât am venit. Pentru că noi avem o lege: noi vrem să bucurăm. În momentul în care tu bucuri pe cineva și te bucuri de bucuria lui, e o bucurie dublă. Noi suntem fericiți și încărcați și asta ne dă forță. Pentru că eforturile pe care le facem, lumea nu le cunoaște, nu are habar. Dar publicul ne dă forță pentru că are încredere în noi și se pare că mesajul nostru ajunge undeva. Toate piesele mele au un anumit mesaj, mai subtil, dar au un mesaj. Și mă bucur că ajunge acolo unde trebuie.

Vom încerca să ținem cât se poate acest fel de evenimente și sper să stau într-o zi într-o sală și să aplaud o tânără formație Phoenix.

Vine lumea și îmi spune: Ești nebun, Covaci? Cum fără tine? Fără mine. Phoenixul trebuie să meargă mai departe.

Care e piesa de care vă simțiți cel mai atașat?

Nicu Covaci: „La ora asta e În Umbra Marelui Urs pentru că e cea mai recentă ce am compus-o, la care mi-au venit și textul și melodia deodată. Așa ceva mai rar se întâmplă. Mi-a venit odată și armonia și textul. Dacă ești corect, ești cinstit și dai din suflet, din inimă, uite, cântă toată lumea silaba cu silaba. Doamne, nu mă așteptam la asta, recunosc.

V-au fost întrecute așteptările în această seară?

Nicu Covaci: Am avut o serie de accidente pe drum. Ne-a oprit și poliția, vai de mine. În oraș a plouat și am zis: Gata, nu se mai ține concertul. Și uite, până la urmă, totusi, niște îngerași sunt de partea noastră. Și a ieșit un concert nemaipomenit. Și lumea la ora asta încă mai stă și ne cheamă înapoi.

O carieră cât o viață de om. Care sunt cele mai frumoase momente pentru un artist cu asemenea experiență?

Nicu Covaci: Am avut multe momente frumoase, trebuie să recunosc, și sper că le-am meritat. Nu aș putea să-ți descriu acum, e o zăpăceală. Dar, uite, când ne-am întors în țară în ’90 și am umplut din nou stadioane, nu pot să-ți explic ce stare sufletească am avut. Lumea își mai aducea aminte de noi, cântau cuvânt cu cuvânt piesele. Este o senzație de nedescris, e greu de descris.

Dacă ar fi să vă întâlniți cu Nicu Covaci de la începuturile trupei Phoenix, ce i-ați spune?

Nicu Covaci: „Presupun că nu știi, am de gând să fac anul asta un eveniment deosebit: Phoenix – 60 de ani” și să-i chem pe scenă pe cei care mai sunt în viață. Să facem anii ’60 cu Moni Bordeianu, solistul nostru vocal de atunci cu Hei, Tramvai,  Canarul, apoi anii ’70 cu Baniciu, Țăndărică, cu Kappl și așa până la anii ăștia, unde și cei vechi și cei noi să fie toți pe scenă, să cântăm împreună o ultimă piesă. Și vreau ca cei vechi să-i ia în brațe pe cei tineri, să-i pupe, să-i felicite și să arate publicului că se bucură și ei că Phoenix merge mai departe.

Țăndărică a făcut un gest nemaipomenit la Timișoara: a venit la un concert și a făcut un solo de tobe alături de Flavius, care este nemaipomenit, s-au luat ei doi la întrecere. Și, în finalul concertului, Țăndărică a venit, l-a luat pe Flavius în brațe și l-a pupat în fața publicului. Deci înseamnă că suntem pe drumul bun.

Deși avem dușmani cum nu pot să povestesc și nici nu vreau să stric atmosfera, dar avem niște dușmani în țara asta cum nu-și imaginează nimeni. Le-am stat în drum la mulți. Dar nu ne dăm bătuți. Iarba rea nu piere (n.r râde).

Ce sfat ați da celor care cochetează cu muzica rock sau chiar care ar dori să vă calce pe urme?

Nicu Covaci: Să se analizeze pe sine și să se întrebe dacă sunt sinceri. Că doar atunci când ești sincer, ai capacitatea de a convinge. Numai atunci poți să convingi zeci de mii de oameni. Să fii tu, să trăiești intens. Dacă ai o stare intensă, poți să o dai mai departe. Că am mai avut și colegi care cântau și se uitau cât public e și se gândeau cu câți bani se duc acasă. Dar aia nu transmite. Tu trebuie vreisă transmiți ceea ce spui, cuvânt cu cuvânt. Să-i vezi și pe ei cum cântă cu tine. E o stare greu de descris în cuvinte, trebuie să o trăiești.

Episodul ”Nunta”

Interviul de mai sus a fost luat în timpul Maris Fest 2022, festival desfășurat între 19 și 21 august, la Târgu Mureș. Ulterior, în spațiul media a apărut informația că trupa Phoenix, cunoscută tocmai pentru spiritul său rebel, non-conformist, va cânta la nunta unui lider politic.

 În data de 26 august 2022, G4media anunța într-un articol faptul că trupa Phoenix a acceptat să concerteze la nunta lui George Simion, liderul partidului AUR și un personaj controversat din lumea politică. Artiștii au declarat că au semnat un contract care nu preciza ce fel de eveniment va fi acela unde se vor prezenta, iar Nicu Covaci a declarat: „Nu știu dacă e nuntă sau înmormântare. […] Am auzit că sunt 10 mii de oameni, eu mă bucur, pentru ei cânt, pentru poporul ăsta”. (sursa: G4media)

Josef Kappl, bassist în trupa Phoenix în perioada anilor ’70, și-a exprimat dezamăgirea față de această decizie a lui Nicu Covaci într-o postare pe pagina sa de facebook:

 „De unde s-a pornit și unde s-a ajuns!!!

De aceea, vă rog, să nu asociați niciodată ceea ce am realizat în anii ’70, sub numele Phoenix din convingere, cu ceea ce face de mulți ani încoace ”leaderul” acestui grup, sub același nume! Mi-e rușine de rusinea lui! Dar nu mi-e rușine, ci sunt mândru de cele realizate atunci!

Pentru mine, numele Phoenix rămâne în continuare un simbol al rezistenței și al năzuinței spre libertate! Phoenix nu mai există de mulți ani ca trupă, după ce cei cu adevărata ”șiră a spinării” au părăsit grupul. Adio reunire! Cu mine NU!”

Fanii sunt la fel de revoltați, exprimându-și dezamăgirea și dezacordul în comentariile diferitelor postări legate de subiectul nunții lui George Simion.

„Covaci a dat șira spinării pe o coloană vertebrală. A îmbătrânit urât… Păcat! Rămâne Phoenixul de odinioară și respectul pentru ceilalți.”/ „Să fugi de Ceaușescu și să faci pe lăutaru’ la Simion…”/ „E o rușine pt Phoenix, să cânte pentru un asemenea individ! Chestia cu <<cânt pt. popor>> e o tâmpenie! Nicu Covaci, mai ai timp să te trezești!!! Nu mă dezamagi! De mâine, nu mai ascult Phoenix!”/ „Pentru mine nu mai există Phoenix!” sunt câteva dintre mesajele pe care fanii le-au postat pe rețelele de socializare.