Motivul pentru care un tânăr care a stat într-un centru de plasament nu își găsește chirie

cluj-napoca
Foto: Bogdan_P / pixabay.com / Captură Facebook

Robert, un tânăr în vârstă de 23 de ani care a locuit până de curând într-un centru de plasament, nu reușește să își găsească chirie în orașul Cluj-Napoca.

Tânărul – care este student la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca – a publicat un mesaj pe un grup de proprietari de locuințe din oraș în care cere ajutorul oamenilor.

Motivul pentru care nu a găsit până acum niciun proprietar dispus să îl primească în chirie este acela că banii de chirie ar urma să fie plătiți proprietarului de către Primăria Cluj, iar cei mai mulți dintre aceștia preferă să nu aibă de-a face cu statul, susține tânărul într-o postare pe Facebook.

„Primăria Cluj, prin DASM (Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală – n.r.), are un proiect care subvenționează chiria, adică care plătește timp de trei ani de zile chiria tinerilor care au ieșit din centrele de plasament cu scopul de a-i integra mai bine social.

Am încercat să discut cu mai multi proprietari legat despre acest proiect însă nu au fost de acord pentru că presupune să fie înregistrat contractul de închiriere la ANAF, extras CF (carte funciară) a imobilului, cont bancar unde să vireze banii pentru chirie din partea primăriei Cluj lunar și copie după buletin. Mulți când au auzit acest lucru nu au fost de acord pentru că nu doresc să se ,,amestece cu statul”.

Vă cer sprijin în mod respectuos, dacă cunoașteți un proprietar în Cluj unde să fie de acord să i se plătească chiria de către Primăria Cluj și să dea actele necesare pentru a trimite lunar bănuții.
Bugetul maxim: 1850 de lei – chiria și cheltuielile. Caut în zona Gruia, Gherogheni, Grigorescu. Număr de telefon: 0744182559. Vă mulțumesc, anticipat!”, a scris Robert pe Facebook.

O altă membră a grupului, Szekely Maria Enyko, a povestit că și ea a întâmpinat exact această problemă.

„Și eu caut chirie de anul trecut pentru sora mea tot cu proiectul acesta dar din păcate nimeni nu este de acord cu primăria”, a menționat ea.

Unul dintre proprietarii care sunt membri în grupul de chirii din Cluj și-a explicat retincența în a colabora cu statul.

„Haide să îți spun eu, în calitate de proprietar, care îmi sunt reținerile „amestecului cu statul”.

  1. Orice contact cu instituțiile statului înseamnă mulți nervi: cozi la ghișee, două plimbări de la CF (unul pentru cerere și altul pentru ridicare, cel puțin așa am pățit eu când am avut nevoie); Aici te poți oferi tu să ridici CF-ul, dacă proprietarul îți dă numărul. La un moment dat se putea, oricum birourile notariale o fac dintotdeauna;
  1. Nu este deloc clar în ce constă acel contract de închiriere „cu primăria”. Eu cred că ar trebui să ai un exemplar, ca să vadă proprietarul care sunt „pretențiile” primăriei și ce clauze pot să includ eu, ca proprietar – mai ales de reziliere.
  2. Nu ai specificat clar dacă acei 1850 lei îi primește în totalitate proprietarul, care îți include cheltuielile în acești bani. Dacă acești 1850 intră în contul proprietarului și el îți plătește toate cheltuielile, eu am rețineri aici pentru că tu chiriaș nu vei fi motivat să faci economie, iar dacă vei vrea 30 de grade nonstop iarna și 15 grade vara, s-ar putea să depășești cu mult suma asta. Există vreo clauză în acest sens, în contract? Aș vrea să văd contractul…
  3. Am avut destule experiențe din care să cred cu tărie că statul este expert în a te arde când întârzii vreo plată, în schimb când statul îți datorează ceva, poți aștepta luni de zile. Nu am niciun motiv să cred că și-a schimbat năravul”, a explicat un proprietar.

Foto: Bogdan_P / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.