Moment istoric. India a devenit a 4 țară din lume care a reușit să aselenizeze

india aselenizare
Foto: Captură YouTube

India a devenit a 4 țară din lume care a reușit să aselenizeze pe Lună. După SUA, URSS și China, India este al patrulea stat care a reușit să trimită o sondă pe suprafața satelitului natural al Pământului.

Acesta este un moment istoric pentru India, care intră astfel pe lista scurtă a superputerilor spațiale, transmite BBC. Este, totodată, prima sondă trimisă la Polul Sud al Lunii. Restul misiunilor au fost trimise în general în zona ecuatorială a satelitului.

Aselenizarea este departe de a fi ușoară, după cum a arătat încercarea Rusiei din această săptămână. Sonda rușilor s-a prăbușit pe suprafața Lunii la începutul săptămânii.

Prima încercare a Indiei a eșuat, însă a doua misiune a fost încununată de succes.

Acum, India va explora o zonă în care nu a mai aselenizat nicio altă sondă: Polul Sud lunar.

Există un interes științific tot mai mare pentru această regiune deoarece craterele de aici sunt permanent în umbră și conțin apă înghețată.

Aceasta ar fi o resursă crucială pentru explorarea umană viitoare. Misiunea Artemis a NASA, care va trimite astronauți pe Lună, vizează și această regiune.

Apa ar fi, de asemenea, crucială pentru a ne propulsa mai departe în Sistemul Solar, mai notează sursa citată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.