Misterul porcului radioactiv descoperit în România

FOTO: Pixabay.co,
FOTO: Pixabay.co,

Specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava (DSVSA) au analizat un porc mistreț vânat într-o pădure din Suceava și au descoperit că este contaminat cu Cesiu-134 și Cesiu-137, elemente radioactive.

„Mistreţul a fost recoltat pe un fond de vânătoare, 17 Botuş, gestionat de Ocolul Silvic Breaza, care se află la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina. Acest lucru ne alarmează foarte tare şi împreună cu ANSVSA şi Garda de Mediu şi toate organele abilitate vom lua toate măsurile de rigoare în perioada următoare”, a anunțat, joi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonţu

Reprezentanții DSVSA spun că efectuează în mod curent analize privind radioactivitatea, atât la alimente cât și la furaje, fructe de pădure.

În zonă s-a întocmit și un program de supraveghere, iar pentru următorii 100 de porci mistreți împușcați se vor efectua analize. O ipoteză ar fi că porcul vine din Ucraina.

„Singura explicație este că porcul mănâncă rădăcinoase, rădăcini de copaci, iar în aceste rădăcini se pot cumula cantități mai mari de elemente radioactive. Este posibil să fi fost o cantitate mare de Cesiu în zona unde s-a alimentat porcul sau mai există ipoteza ca porcul să vină din Ucraina.

Dar toate acestea sunt ca supoziții. Singura recomandare pe care o fac este ca lumea să nu intre în panică pentru că nu are nicio motivație. Este o situaţie unică până la ora actuală, cred că nici la nivel de autoritate nu s-a mai întâmplat, deşi eu vorbesc despre judeţul Suceava”, a declarat directorul DSVSA Suceava, Ioan Corduneanu.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.