Ministrul Educației: Studenții vaccinați vor avea prioritate la cazare în cămine

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că studenții vaccinați împotriva COVID vor avea prioritate la cazarea în cămine, relatează Digi 24.

El a menționat că această prevedere a fost solicitată de universităţi şi că va fi inclusă într-un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.

„Ordinul comun de ministru (…) va avea o prevedere clară, la cererea tuturor universităţilor din România, prioritatea la cazare în căminele din campusurile studenţeşti pentru studenţii vaccinaţi, pentru posesorii certificatului verde – pentru cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. În acest fel ne vom putea apropia de normalitate şi în mediul universitar”, a declarat ministrul Educaţiei, citat de Agerpres.

Pandemia se agravează în București

În București, rata de incidență a cazurilor de COVID-19 a ajuns vineri la 7,68 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că de luni s-ar putea aplica măsura carantinei de noapte în fiecare zi a săptămânii.

În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20:00-5:00, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Pentru a demonstra că au ieșit din casă pentru una dintre aceste activități persoanele trebuie să completeze și să semneze o declarație pe proprie răspundere.

Aceste restricții nu li se aplică și persoanelor vaccinate. De asemenea, când incidența depășește 7,5 la mia de locuitori, toate magazinele se vor închide la ora 22.00 în fiecare zi a săptămânii.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.