Ministrul Economiei: Eliminăm taxele pe salariul minim

Claudiu Năsui, ministrul Economiei. Foto: Gov.ro

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunță că salariul minim nu va mai fi impozitat începând cu 1 ianuarie 2022 în anumite sectoare. Acesta este de părere că oamenii pleacă din țară „din cauza diferenței de salariu, mai ales când vorbim de forța de muncă slab calificată, necalificată sau la început de drum”.

„Penuria de forţă de muncă a fost o problemă veche a României, de dinainte de pandemie. Românii muncesc, sunt harnici, doar că pleacă din România, nu muncesc în România. Nu o fac din lipsă de patriotism, trimit banii înapoi în ţară.

Economisesc bani şi investesc, îşi fac o casă la noi, fac un business înapoi în ţară, dar munca efectivă nu o desfăşoară în ţară. Şi ar trebui să ne punem nişte întrebări. De ce? Pentru că suntem săraci şi alţii sunt mai bogaţi? Da. Şi asta este o parte din răspuns.

Am avut 45 de ani de comunism, nu are cum să nu lase cicatrici adânci. Dar sunt şi alte ţări în Europa de Est care au avut 45 de ani de comunism, poate nu la fel de dur ca al nostru. Dar trebuie să ne punem nişte întrebări. Ce facem noi diferit faţă de ceilalţi: Şi aici este soluţia aceasta a neimpozitării salariului minim. Adică un scut fiscal pe salariul minim. Salariul minim e deja mic, haide să îl lăsăm omului.(…)

Zero taxe pe salariul minim este o măsură din programul de guvernare, care începe de la 1 ianuarie 2022 într-un sector privat, sector care nu a fost încă ales, dar care, nu vă ascund, ar putea foarte bine fi HoReCa, din mai multe motive”, a explicat Năsui.

Florin Cîțu: Salarium minim ar trebui să fie legat de productivitate

Premierul Florin Cîțu spune că salariul minim sau orice alt venit ar trebui legate de productivitate, nu de valoarea coșului de consum, așa cum cer sindicaliștii.

Primul ministru a fost întrebat la sfârșitul ședinței de Guvern despre cererea sindicaliștilor Cartel Alfa ca salariul minim să fie corelat cu coșul de consum. „Eu am spus întotodeauna că salariul minim, sau orice alt venit, ar trebui să fie legat de productivitate. Așa aș vrea să fie și salariul minim”, a declarat Florin Cîțu.

Sindicaliştii Cartel Alfa au transmis, luni, că salariul minim trebuie calculat în funcţie de coşul minim de consum lunar. „Lunar, un român are nevoie în medie de 2.818 lei net pentru un trai decent. Salariul minim este aproape jumătate din acea valoare”, au transmis sindicaliştii.

„Salariul minim trebuie calculat în funcţie de coşul minim de consum lunar! (…) Indiferent de lege, guvernanţii nu ţin cont de bunăstarea omului de rând şi aruncă nişte cifre doar ca să ne mai ofere un leu în plus. Anul acesta, salariul minim pe economie a crescut în România cu aproximativ 3%. Am ajuns la 2.300 lei brut, suma care este foarte departe de coşul minim pentru un trai decent”, au transmis, luni, sindicaliştii Cartel Alba.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.