Ministerul Justiției vrea mai mulți bani pentru mâncarea pușcăriașilor

FOTO: James Timothy Peters/Pixabay
FOTO: James Timothy Peters/Pixabay

Ministerul Justiției dorește să majoreze norma de hrană pentru deținuți. Ultima oară când a făcut-o a fost în septembrie 2018.

Chiar și așa, Ministerul Justiției, care sub coaliția PSD-ALDE a avut o grijă aparte pentru infractori, fostul lider al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea fiind în prezent după gratii, susține că sumele alocate pentru hrana deținuților se modifică pentru că prețul alimentelor a crescut cu mai mult de 5% față de ultima majorare.

Pentru acest an, impactul financiar prognozat este de 1,10 milioane de lei, iar pentru următorii patru ani va fi de câte 2,19 milioane de lei.

„Până în prezent nu a mai existat o actualizare a valorilor financiare ale normelor de hrană, subsecventă stabilirii acestora prin (…) Ordinul ministrului justiţiei nr. 3146/C/2018 pentru aprobarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se precizează în documentul elaborat de Ministerul Justiției.

Ministerul condus de Ana Birchall susține că indicele preţurilor de consum pentru produsele alimentar pentru perioada septembrie 2018 – mai 2019 este de 105,66%, potrivit Institutului Național de Statistică.

„Având în vedere diferenţa procentuală de peste 5% (respectiv, 5,66%), precum şi dispoziţiile articolului 51 alineatul (2) din Ordonanţa Guvernului 26/1994, cu modificările şi completările ulterioare, este necesară actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, mai precizează MJ.

Chiar și așa, norma de hrană a deținuților români va rămâne printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Persoanele majore condamnate vor primi o valoare maximă a normei de hrană de 5,82 de lei.

Pușcăriașii primesc suplimente ale normei de hrană în zilele festive, dacă muncesc și dacă sunt bolnavi.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.