Ministerul Educației: Meditațiile cu profesorul de la clasă vor fi interzise prin lege. De când se aplică legislația

Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu. Foto: Pagina de Facebook Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea să interzică prin lege meditațiile cu profesorul de la clasă, a declarat el la postul de televiziune Digi 24.

Până acum, interdicția figura într-un ordin de ministrul din 2018, care însă nu a fost aplicat.

Astfel, elevii care vor avea nevoie de meditații la o anumită materie trebuie să caute un alt profesor, diferit de cel de la clasă. Interdicția ar putea fi aplicată din anul școlar 2022 – 2023.

„Vrem să avem relevanța notelor și vrem să avem respectarea condițiilor de etică în sistemul de educație. Relevanța notelor are de suferit atunci când un profesor face meditații cu un elev de la clasă, pe care apoi îl notează. Pe de altă parte, pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare și evaluare la clasă, personalului didactic de predare îi este interzis – dorim să propunem prin lege – să desfășoare meditații cu elevii de la clasă, având obligația să depună eforturi pentru eliminarea necesității pregătirii suplimentare, la modul general. Și asta pentru a atinge profilul de competențe al absolvenților din ciclul în care predă”, a explicat Cîmpeanu.

„Cu siguranță luăm în calcul și sancțiuni pentru nerespectarea legii. Și în acest moment profesorii sunt obligați să realizeze un plan de pregătire, de învățare individualizată. Dar acest lucru nu se respectă, din păcate. Nici alte lucruri nu se respectă din lege și asta ne pune în fața necesității de a prevedea într-un proiect de lege și sancțiuni pe măsura gravității abaterilor de la lege”, a mai spus ministrul Educației.