„Mi-am pierdut locul de muncă. Unde se servește gratuit o masă?”. Răspunsurile primite de un tânăr din Cluj

telverde antisuicid linia antisuicid cluj sibiu
Foto: picagent / pixabay.com

Un tânăr din Cluj-Napoca, ce a rămas fără job, a publicat pe rețeaua de socializare Reddit un mesaj prin care îi întreba pe internauți dacă pot să îi recomande o cantină unde să mănânce gratuit sau foarte ieftin.

„Buna! Stiti cumva sa existe prin oras un loc unde se serveste gratuit o masa sau vreun pont pentru ceva foarte ieftin, cu resurse minime de gatit? Mi-am pierdut locul de munca, ultimii bani ii tin pentru cheltuielile cu locuinta, pana imi gasesc altceva o sa fie o perioada mai grea si nu stiu exact cum sa procedez sa ma descurc pana trec de greu. Imi cer scuze pentru throwaway, nu e cel mai stralucit moment din viata mea si sincer mi-e rusine de ce a ajuns aceasta. Multumesc pentru orice sfat sau ajutor!”, a scris utilizatorul pe Reddit.

Mesajul său a stârnit un val de emoție, și zeci de internauți i-au oferit recomandări, unii dintre ei oferindu-se chiar să îi trimită bani sau să îl ajute să își găsească un loc de muncă.

Pentru mese gratuite, internauții i-au recomandat să meargă la cantina seminarului teologic, la cantina socială a Primăriei Cluj-Napoca (ce are un program numit „O MASĂ CALDĂ”) sau la un centru de incluziune ce oferă mese gratuite pentru persoanele din medii defavorizate.

Utilizatorii rețelei Reddit i-au recomandat și câteva locuri unde poate mânca foarte ieftin:

„Eu la cantina UT din observator mananc o supa si felul 2 (ieri am luat o portie de cartofi natur cu 2 pulpe de pui) cu sub 15 lei, doamnele sunt f dragute mancarea e buna si nu-ti cere nimeni niciun act, e deschis de la 12-18 de luni paana vineri bafta.”

„Recomand și cantina UBB chiar au ce trebuie doar că costa vreo 20 lei.”

„Nu stiu daca ajuta sau nu, dar la Auchan (cel putin la cel din Iris), de la ora 20 au 50% reducere la toate preparatele de la masa calda, ce mai ramane ce-i drept, dar poti ajunge la un 8-10 lei un felul doi destul de consistent. La ora 20 ar trebui sa fi deja pe acolo, ca se cam cumpara – dar sigur poti prinde una alta, worth a try”

O persoană chiar s-a oferit să îl ajute cu bani: „Da-mi profilul tau de facebook sa vorbim pe messenger. Iti cumpar eu de mancare, cel putin pentru o saptamana si poti sa iti gatesti. Ne intelegem mai multe detalii pe mess.”

„Salutare. Si eu mi.am platit tot si am facut cumpărăturile. Am vreo 20 de lei pe revolut ce mi au ramas poate pentru o bere… Daca vrei lasa.mi mesaj sa iti trimit banii poate te ajuta macar azi cu ceva cald. Nu e mult imi pare rau”, i-a transmis un alt internaut.

Tânărul a revenit apoi cu un mesaj de mulțumire: „multumesc tuturor, am dat peste oameni foarte buni. Eu voi fi momentan bine, am rezolvat cu mancarea si incerc sa ma repun pe picioare. Multumesc pentru gandurile bune, o sa las postarea aici in caz ca va mai fi altcineva intr-o situatie similara.”

Alături de București, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România. Prețul chiriilor, dar și al meselor la restaurant, este foarte ridicat.

Potrivit storia.ro, în aprilie 2023, prețul mediu al chiriilor pentru o garsonieră din Cluj-Napoca era de 330 de euro, iar pentru un apartament cu 2 camere era de 500 de euro.

Pe de altă parte, și salariile sunt printre cele mai ridicate din țară. În septembrie 2023, salariul mediu net a fost de peste 5.600 de lei în Cluj-Napoca.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.