Meteorologii anunță că se răcește vremea

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că în următoarele două săptămâni există posibilitatea ca în unele zone să apară ploi de scurtă durată, dar intense.

În Transilvania, în intervalul 7 – 9 mai, răcirea vremii va determina temperaturi diurne apropiate de cele normale în această perioadă, iar până pe 13 mai temperatura maximă medie a acestei regiuni va oscila între 20 şi 22 de grade. Începând cu data de 5 mai, probabilitatea pentru averse de ploaie şi descărcări electrice va fi relativ ridicată şi nu sunt excluse zilele în care izolat cantităţile de apă să fie mai însemnate.

În Maramureş, până în data de 5 mai, vremea se va menţine deosebit de caldă, cu o medie a temperaturilor maxime ce va creşte uşor, de la 27 de grade spre 28 – 29 de grade. Din data de 7 mai, media minimelor va marca o scădere, spre 7 – 8 grade, pe 9 mai şi se va menţine la aceste valori până la sfârşitul intervalului de prognoză.

Moldova. În intervalul 30 aprilie – 5 mai, va predomina o vreme deosebit de caldă, astfel că media temperaturilor maxime va creşte uşor şi treptat de la 26 de grade până spre 28 – 29 de grade. Ulterior, se va produce o răcorire a vremii ce va determina înregistrarea unor temperaturi diurne în jurul celor specifice perioadei. Astfel, media regională va coborî spre 22 de grade, pe 8 mai, iar până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni să fie mici variaţii în jurul acestei valori.

În Dobrogea, în intervalul 30 aprilie – 5 mai, valorile diurne se vor situa peste normele perioadei, înregistrându-se valori medii de 21 – 25 de grade, chiar 26 de grade în 5 mai. După această dată, tendinţa maximelor va fi de scădere până spre o medie regională de 20 de grade în data de 8 mai, apoi nu vor fi variaţii notabile de la o zi la alta media situându-se în jurul a 19 grade.

Muntenia. În prima săptămână, va predomina o vreme deosebit de caldă, valorile diurne urmând a avea medii în creştere de la 25 de grade în 30 aprilie spre 28 de grade pe 5 mai. Ulterior, vremea se va răcori şi se vor înregistra temperaturi medii maxime în jurul celor normale, în medie regională de 24 de grade, în jurul datei de 8 mai, iar până spre sfârşitul intervalului nu se estimează variaţii semnificative, media maximelor urmând a fi de 22 – 23 de grade.

Oltenia. În prima săptămână, vremea va fi deosebit de caldă, media temperaturilor maxime va creşte de la 25 de grade – în 30 aprilie, spre 29 de grade – pe 5 mai, apoi o răcorire a vremii va conduce la înregistrarea unor temperaturi în jurul celor normale perioadei până spre sfârşitul intervalului.

Crișana. Pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal în această perioadă din an, cu temperaturi maxime medii de 28 – 29 de grade. În intervalul 7 – 9 mai, procesul de răcire va determina apropierea valorilor termice diurne de cele specifice perioadei, iar până pe 13 mai temperatura maximă, mediată la nivelul întregii regiuni, va fi de 21 – 23 de grade.

Banat. până în data de 6 mai, vremea va fi cu mult mai caldă decât normalul acestei perioade din an, cu temperaturi maxime medii de 28 – 29 de grade. După un proces de răcire ce va aduce temperaturile diurne la valori apropiate de cele obişnuite, se estimează că între 9 şi 13 mai temperatura maximă medie a acestei regiuni va oscila între 21 şi 23 de grade. Ar putea apărea ploi începând cu sfârșitul primei săptămâni și mai ales în intervalul 6 – 9 mai.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.