Mesajul Principesei Margareta la 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial

Principesa Margareta sursa foto: Facebook
Principesa Margareta sursa foto: Facebook

Custodele Coroanei, Principesa Margareta, a transmis un mesaj la împlinirea unui secol de la încheierea Primului Război Mondial, în timp ce președintele României este la ceremonia de la Paris, alături de toți liderii mondiali importanți.

„Mă adresez fiecărui român în parte, oriunde s-ar afla, în ţară sau în lumea largă. Astăzi, în a unsprezecea zi din cea de-a unsprezecea lună a anului, la ora unsprezece, întreaga umanitate comemorează un secol de la încheierea Marelui Război, o tragedie care a costat peste nouă milioane de vieţi, pe întreg globul pământesc. România a pierdut acum o sută de ani mai bine de o jumătate de milion de oameni de toate vârstele, dintr-o populaţie totalizând 7.5 milioane de locuitori”, a scris Principesa Margareta.

”Vă chem să trăim în această dimineaţă un moment de comuniune, în suflet şi în gând. Fiecare dintre familiile noastre a avut o victimă în anii cumpliţi ai Primului Război Mondial. Fiecare dintre familiile noastre a fost în doliu, acum un secol. Suferinţa şi sacrificiul strămoşilor noştri ne leagă astăzi în omenie, speranţă, compasiune şi toleranţă. Şi în mândrie. Ca orice profundă suferinţă, tragedia celor de acum o sută de ani are în ea ceva înălţător şi dătător de curaj”, se arată în mesajul Majestăţii Sale Custodele Coroanei , la împlinirea unui secol de la încheierea Primului Război Mondial.

Peste 600.000 de români au murit în timpul Primului Război Mondial.

Cele 16 milioane de victime ale Marelui Război sunt comemorate la Arcul de Triumf, din Paris, unde este prezent și Klaus Iohannis, președintele României.

Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 – cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918.