Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Culturii Naționale

În țara unde cetățenii cheltuie cel mai puțin în scopuri culturale din Europa, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj fără substanță la 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

„Aflată fericit între sărbătorile unirii românilor de la 1 Decembrie şi 24 Ianuarie, 15 Ianuarie celebrează creaţia eminesciană, cheia de boltă a identităţii noastre naţionale. Ziua de naştere a poetului naţional ne reuneşte în jurul limbii şi literaturii române, ne dă oportunitatea de a ne cinsti artiştii, dar şi ocazia de a reflecta asupra destinului culturii şi patrimoniului nostru naţional. Pentru această preţioasă moştenire, îi suntem recunoscători lui Mihai Eminescu şi culturii căreia el îi este Luceafăr de 170 de ani!”, a spus Iohannis într-un mesaj transmis de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, în cadrul unei sesiuni solemne desfășurate la Academia Română, potrivit Digi24.

„Accesul liber şi nediscriminatoriu la produsul cultural, inclusiv prin edificarea unei infrastructuri culturale funcţionale, este obiectivul pe care trebuie să îl urmărească o Românie normală, ţara care îşi valorifică resursele strategice, între care la loc de cinste se găsesc spiritualitatea şi creativitatea. La acest angajament, programul România Educată, pe care l-am iniţiat, îşi va aduce şi el o contribuţie deosebită”, a mai transmis șeful statului, fără să intre în detalii.

Președintele mai crede că ”stimularea creaţiei şi garantarea reală a libertăţii creatorului, precum şi sprijinirea circulaţiei valorilor culturale româneşti trebuie să fie pilonii angajamentului consecvent al statului în domeniul culturii”.

Între timp, condiția culturală a țării este într-un regres general vizibil.