Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra medicamentelor antitusive: „Inutile sau chiar periculoase”

mihai craiu
Mihai Craiu la Rock FM. Foto: Facebook

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra unor medicamente antitusive periculoase.

„Sezon de viroze respiratorii la copil și nu numai.

Și, din acest motiv, o mulțime de prescripții inutile sau chiar periculoase de medicamente antitusive.
Medicamentele antitusive inhibă reflexul de tuse și reprezintă doar O PARTE din medicamentele prescrise în cazul unui pacient care tușeste.

Pacienții ce tușesc pot primi medicamente personalizate, destinate controlului cauzelor ce produc tusea sau mecanismelor ce facilitează sau agravează tusea. Acestea au mecanisme de acțiune foarte diferite.

Revin. Doctoriile ce opresc reflexul de tuse în cazul copiilor cu tuse umedă/productivă au același efect ca oprirea ștergătoarelor atunci când șofăm pe ploaie. O astfel de acțiune poate produce accidente!

Dextrometorfanul (un antitusiv central) a fost semnalat recent ca fiind unul din „campionii” efectelor adverse/toxice în SUA.

Excesul acestuia poate genera halucinații, vărsături, tahicardie sau, rareori, leziuni cerebrale.

MESAJ PRACTIC – nu administrați din proprie inițiativă antitusive și dacă vi le prescrie un medic fără explicațiile necesare (sau cu explicații pe care nu le-ați înțeles…), vă rog să vă mai gândiți. Există riscul să produceți foarte mult rău. Oricând puteți solicita o a 2a opinie!”, a transmis medicul pe pagina sa de Facebook.

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.