Medic: „Câteva zile până la explozia aproape atomică de frustrări și acuzații”

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com
FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Șeful secției de chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Județean de Urgență din Brașov, Dan Grigorescu, a scris pe pagina personală de Facebook despre faptul că mai sunt  „câteva zile până la explozia aproape atomică de frustrări și acuzații din sistemul de sănătate publică privind salariile nete care au scăzut multora, deși Guvernul le-a crescut tuturor. O himeră, ce mai…”

Pe 15 aprilie, angajații din sistemul sanitar urmează să primească primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, precum și a noilor reguli în ceea ce privește sporurile.

„Nu mai sunt decât câteva zile până când celor care se simt la adăpost de o astfel de „grozăvie” (adică medicii sau asistenții medicali) le vor fi mai mult decât evidente două adevăruri grave la modul absolut:

1. primul, că tot ceea ce au primit „în plus” nu e atât de mult pe cât se declamă în discursul guvernamental (asta pentru că nici lor nu li se dau decât drepturi „ciuntite”);

2. al doilea, că binele lor este clădit pe sacrificiul celorlalți membri ai echipei (infirmiere, brancardieri, farmaciști, biologi, chimiști, psihologi clinicieni, alături de care se vor regăsi chiar și anumite categorii de medici și asistenți medicali)!

În opinia mea, aceste nemulțumiri ale poporului din sănătatea publică (care vor avea legătură nu doar cu banii mai puțini primiți pentru aceeași muncă prestată, cât, mai ales, cu sentimentul că ești „prostit pe față”) vor determina proteste în cele mai diferite forme, cunoscute sau necunoscute, imaginabile sau neimaginabile.

Mai curând neimaginabile. Tot precum o himeră!

În acest caz, pentru conducători, himera se va întrupa din multele componente ale norodului sanitar, care sătul de minciuni, se va transforma în monstrul din mitologia antică greacă, cu cap de leu, cu corp de capră, cu aripi de pasăre de pradă și cu coadă de șarpe, și care va căpăta, în plus, o nouă caracteristică, născută din sentimentul de insuportabilitate socială: apetitul de guvernanți! Și atunci să vedeți!”, scrie medicul Dan Grigorescu.

Prim-vicerpreședintele Sanitas, Iulian Pope, a explicat pentru jurnaliștii de la Hotnews.ro că asistenții și infirmierii ar urma să aibă scăderi salariale între 1.000 și 1.400 de lei, iar medicii sunt nemuțumiți pentru că vor pierderi la venituri, iar „la unele spitale va fi o creștere salarială de doar 50 de lei pentru următorii 4 ani”.

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.