Medic arestat după ce procurorii au descoperit că lua mii de euro lunar, dar nu mergea la serviciu

leonard chirițescu medic
Foto: AtitudineadeNeamţ.ro / Adevărul.ro

Medicul specialist Leonard Eugen Chiriţescu, angajat la Centrul de Îngrijire a Persoanelor cu Handicap Bozieni din județul Neamț, a fost arestat după ce procurorii au descoperit că încasa mii de euro lunar, dar nu mergea la serviciu.

Judecătoria Roman a decis arestarea preventivă a lui Leonard Chiriţescu pentru 30 de zile.

În perioada 1 aprilie 2023 – 21 iulie 2023, în calitate de medic specialist angajat în cadrul instituţiei publice, Chirițescu nu s-a prezentat la serviciu decât sporadic (în unele zile stătea maximum 2 ore, iar în altele nu venea deloc) și nu a prestat activitățile la care era obligat prin contractul de muncă și fișa postului, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

Directoarea centrului medical și asistenta medicală șefă din instituție sunt și ele puse sub acuzare penală deoarece l-au sprijinit pe medic.

Potrivit procurorilor, directoarea a întocmit și semnat diverse documente (foi colective de prezență, pontaj, grafic, stat de plată) prin care s-a atestat, în mod necorespunzător, prezența zilnică a medicului la locul de muncă, în conformitate cu programul stabilit.

De asemenea, aceasta a aprobat plata drepturilor salariate pentru medic, demersuri ce au avut ca urmare cauzarea unui prejudiciu în dauna persoanei vătămate (instituția publică), prin încasarea drepturilor salariate necuvenite, calculate la un salariu brut lunar de 12.082 de lei, la care se adaugă sporul pentru condiții deosebite în cuantum de 6.645 de lei și indemnizația de hrană în cuantum de 347 de lei.

Procurorii mai arată că au fost prejudiciate și interesele beneficiarilor din cadrul centrului (persoane adulte cu handicap aflate într-o situație de dependență), prin neîndeplinirea actului medical la care s-a obligat prin fișa postului (respectiv, diagnosticare, monitorizare, prescriere tratament, consultații
pacienți, etc).

Medicul a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la fals intelectual.

Directoarea instituției și asistenta medicală șefă sunt anchetate în stare de liberate, fiind acuzate de abuz în serviciu și fals intelectual.

Potrivit adevărul.ro, medicul este anchetat într-un alt dosar pentru acordarea de concedii medicale fictive. El activa în paralel și ca medic de familie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.