Mașinile cu volan pe dreapta din Marea Britanie vor fi interzise

FOTO: MikesPhotos/Pixabay.com
FOTO: MikesPhotos/Pixabay.com

Ministrul Transporturilor a semnat modificarea regulilor de omologare individuală și eliberare a cărții de identitate pentru vehicule rutiere. După această decizie, o parte a mașinilor cu volan pe partea dreaptă nu vor mai fi înmatriculate în România. Registrul Auto Român a omologat în ultimii doi ani peste 25.000 de mașini cu volan pe dreapta.

Însă, foarte important de precizat este faptul că nu vor fi omologate mașinile care au fost înmatriculate în afara Uniuni Europene. Prin urmare, după ieșirea Marii Britanie din UE, ar putea fi omologate în România mașini care provin din Malta, Cipru și Irlanda, țări în care automobilele au volanul pe dreapta.

Articolul semnat de ministrul Transporturilor precizează că „postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială.

Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”

La sfârșitul lunii iulie, Direcția Generală Anticorupție a reținut patru persoane în urma unor percheziții la Registrul Auto Român Gorj. Angajații RAR ar fi trebuit să treacă cu vederea faptul că o mașină cu volan pe dreapta ar fi avut o problemă la reglajul farurilor.

Dacă alte defecțiuni pot fi reparate, obținerea corectă a pozițiilor farurilor este dificilă.

Mai exact, mașinile cu volan pe dreapta sunt construite să bată spre stânga, pentru a nu „orbi” în trafic șoferii care vin din sens opus. Însă în România, mașinile britanicilor deranjează participanții la trafic.

Cei care au această problemă obișnuiesc să pună niște stickere pe faruri, care ar limita bătaia în direcția opusă, însă această variantă nu este acceptată de RAR.

FOTO: MikesPhotos/Pixabay.com

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.